![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzychu
Model: mondeo mk2
Silnik: 2,5
Rocznik: 1998
|
Witam!
Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość w razie gdybym coś źle zrobił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam Mondeo mk2 2.5 V6 w zeszłym roku chciałem uruchomić klimatyzacje, wymieniłem chłodnice i okazało się, że czynnik ucieka przez nieszczelną sprężarkę. POMIMO NIESZCZELNEJ SPRĘŻARKI KLIMA CHŁODZIŁA WSZYSTKO BYŁO OKI. W tym roku kupiłem używaną sprężarkę wymieniłem pojechałem do nabicia i nie działa. Sprawdziłem układ okazało się że, do czujnika niskiego ciśnienia na osuszaczu dochodzi plus z elektroniki ale na czujniku nie ma przejścia, czujnik wysokiego ciśnienia ma przejście. Po wypięciu kostki z czujnika i zmostkowaniu końcówek plus dochodzi do sprężarki. Na wyłączonym silniku słychać jak działa elektromagnes i widać że lekko dociąga koło pasowe. Pomimo tego zewnętrzne koło sprężarki nie obraca się czyli pomimo działania cewki sprężarka się nie uruchamia. Teraz pytanie czy może czujnik przez zimę nie używany sam się zepsuć? Czy może coś jest nie tak ze sprężarką która blokuje niskie ciśnienie w efekcie czego nie ma przejścia na czujniku i sprężarka nie uruchamia się pomimo działania cewki? Czy może jest to po prostu zbieg okoliczności i muszę wymienić znowu sprężarkę (pomimo że koleś od którego ją kupowałem zarzeka się że zdejmowana była niedawno i klima działała) i czujnik na osuszaczu? Z góry dziękuję. Ostatnio edytowane przez krzychu.poznan ; 30-05-2012 o 13:21 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Proszę poprawić tytuł tematu na bardziej konkretny.
Pozdrawiam Wojtek.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| klimatyzacja , mondeo mk2 |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|