Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-01-2016, 19:33   #1
nieznajomy12
ford::beginner

Model: mondeo mk3
Silnik: 1,8 PB 110KM
Rocznik: 2000
Domyślnie Pobór prądu 0.15A

Witam panowie. Zmierzyłem pobór prądu bo po nocy aku pada i pokazało mi się 0.15A i utrzymuje się non stop. Co może odpowiadać za tak wysoki pobór prądu auta?

Wiem, że alternator był regenerowany ale nie wiem jaki regulator został włożony..

nieznajomy12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2016, 20:28   #2
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: Pobór prądu 0.15A

Cytat:
Napisał nieznajomy12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pokazało mi się 0.15A i utrzymuje się non stop. Co może odpowiadać za tak wysoki pobór prądu auta?
To jest wysoki pobór prądu? A jaki nie jest wysoki?
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2016, 20:37   #3
nieznajomy12

moim zdaniem powinno być około 0.05A

Drugą rzeczą jaką zauwazyłem jest to, że jak zdejme minusa z aku to sprawdzajac miernikiem (+ miernika do + na aku, - miernika do karoserii) to wyskakuje mi 0.45V. Do tego mam przewod od podgrzewania spryskwiaczy odizolowany i druty widac. Ale watpie by to mi aku po nocy rozladowywalo

Wydaje mi sie ze tak nie powinno byc, jakie jest Wasze zdanie.
Stary 14-01-2016, 21:27   #4
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Pobór prądu 0.15A spowoduje ubytek prądu z akumulatora 3.6Ah w ciągu doby. Skoro po nocy akumulator jest taki słaby, że nie możesz uruchomić silnika, to albo masz bardzo słaby akumulator, albo pobór prądu jest dużo większy. Odłącz na noc klemę od akumulatora i spróbuj rano, czy silnik uruchomi się normalnie.
Stary 15-01-2016, 06:10   #5
nieznajomy12

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odłącz na noc klemę od akumulatora i spróbuj rano, czy silnik uruchomi się normalnie.
Tak robię i auto odpala. Akumulator nówka. Nawet z diesla wlozylem wiekszy i to samo.

Mam przebicie gdzies na karoserie.
Stary 15-01-2016, 11:19   #6
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

W takim razie na pewno pobór prądu jest większy, niż napisałeś. Może być tak, że przez jakiś czas jest taki mały pobór prądu, a później się zwiększa, nawet losowo. Obawiam się, że nie będzie łatwo znaleźć usterkę.
Włącz amperomierz i obserwuj, może trafisz na taką chwilę, gdy pobór prądu znacznie wzrośnie. Jak tak się stanie, to wyjmuj poszczególne bezpieczniki i obserwuj, czy prąd spadł, jeżeli spadnie, to będziesz wiedział, który obwód pobiera za dużo prądu.
Stary 15-01-2016, 12:44   #7
salom

Jeżeli masz światło w bagazniku, to wyjmij żarówkę i zobacz nastepnego dnia czy coś się zmieniło.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2016, 21:51   #8
nieznajomy12

Jak odlacze kleme na noc to odpala normalnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jutro odlacze alternator i sprawdze czy alternator nie kradnie pradu. Ladowanie mam 13.2V wiec cos sie juz dzieje z regulatorem, poprzedni wlasciciel mowil ze w trasie mu wymieniali na jakis chinski.. Mam tez przerwany przewod od spryskiwaczy.
Przypadlosc rozladowywania wdala sie po wyjeciu zegarow i wlozeniu spowrotem.

Zdejmujac minus z akumulatora jest jedna dziwna rzecz. Dotykajac + miernika do + na aku - miernika do karoserii mam od 0.45 do 0.65V przebicia..
Stary 16-01-2016, 17:18   #9
nieznajomy12

Plus z alternatora odpiety. Zostala tylko czarna kostka (minus) zobaczymy czy po nocy padnie aku...
Stary 24-11-2016, 21:13   #10
bogi312
ford::amateur

Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 LPG
Rocznik: 2002
Unhappy Problem z poborem prądu

Witam. Niedawno stałem się posiadaczem mondka mk3 1.8 110km podtlenek lpg. Profilaktycznie wymieniłem świece, kable i śmiga fajnie(jak na pierwsze autko) Problem jest w tym, że mondek lubi czasem pocgłonąc trochę prądu, nie zawsze się tak dzieje, ma swoje widzimisię .... Ale wracając do meritum, podłączyłem amperomierz do klemy i do minusa na akumulatorze. Pobór prądu 0.08A nawet spadało do 0.02A i wydawało się spoko aż do momentu jak rano chce jechać do szkoły, wkładam klucz do stacyjki, przekręcam a tu tylko odgłosy z rozrusznika( nie chciał kręcić) patrze na napięcie i poniżej 11V. Kupiłem nowy akumulator centra futura 72ah, no i co ? I wielki WULGARYZM Dalej rozładowywało jakimś cudem... Podłączyłem znów amperomierz ale tym razem na stałe i patrzyłem co 15/30 min i przyłapałem skurnika :027: pobór 0.35A to wyciągam bezpieczniki, okazało się, że bezpiecznik f72(radio). No ale dobra wszystko pięknie ładnie, ale patrze zaraz pobór skacze z 1A do 2 czasem do 3A i myślę o co chodzi ... Wkładam kluczyk przekręcam go w pozycje 1 potem przekręcam z powrotem na neutralny, wtedy wróciło do normy i wszystko było pięknie ładnie, przez kilka dni nie rozładowywało akumulatora, lecz przed wczoraj jak wracałem włożyłem bezpiecznik od radia(trochę nudno się wracało, a mam 30km jazdy do domu) przyjechałem do domu, pierwsze co wyciąłem bezpiecznik od radia. Dzisiaj rano chcę jechać do szkoły, a tu mondeo taki psikus wywinęło, że nie odpaliło :/ dzisiaj po szkole znów podpinam amperomierz i pokazuje 0.08A czyli lajty. No nie wiem co się z nim dzieje :< Może ktoś zna się na mondku tak dobrze, że będzie wiedział co się dzieje.

P.S: Ojciec jest elektrykiem(sieciowym) i obstawia, że jakaś dioda w alternatorze jest spalona i może pobierać prąd, albo że masa zaśniedziała ....

Ostatnio edytowane przez SRS ; 24-11-2016 o 21:16 Powód: wulgaryzmy
bogi312 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania