![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dominik
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 BP Automat
Rocznik: 2002
|
Witam.
Ostatnio stałem się posiadaczem mondeo MK3 2.0 pb w automacie. Z komfortu autka mega zadowolony, ale jedna rzecz mnie niepokoi. Po przekręceniu stacyjki w pozycję II z okolic wydobywa się dziwne buczenie. Gdy otworzę przepustnicę delikatnie brzęczenie znika. Gdy zamknę znów zaczyna brzęczeć. Wszystko się dzieje na wyłączonym silniku. Na odpalonym silniku wszystko jest elegancko, nic nie brzęczy. Silnik pracuje tak jak pracować powinien. Czego to moze być przyczyna ? Silniczek krokowy ? Ale dlaczego wspomniane brzęczenie znika gdy odchylę przepustnicę nawet na 1 mm od tego ogranicznika ( jakiś bolec, śrubka ) Zamieszczam poniżej filmik. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I jeszcze jedno pytanko. Pierwszy raz mam przyjemność użytkować skrzynię automatyczna. Podczas pierwszego wyjazdy i późniejszego wrzucenia trybu D jak dodam gazu przez ulamek sekundy czuć wibrację na pedale gazu. Gdy ruszam bez gazu tego nie ma. I dzieje się to tylko po pierwszym uruchomieniu silnika. Biegi zmieniaja sie bez żadnych szarpnięć. Później podczas postoju wspomniana wibracja już nie występuje. Mam się czym martwić czy ten typ tak po prostu ma ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2009
Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
|
Na pewno warto po zakupie auta wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów.
Koniecznie musi to być olej ze specyfikacją do tej skrzyni biegów. Czy to rozwiąże problem wibracji nie wiem. Ale skoro po rozgrzaniu auta tego nie ma to może wskazywać na zużyty olej w skrzyni. Tak czy siak warto to zrobić jeżeli chcesz pojeździć trochę tym autkiem. Masz tempomat? Jeżeli tak to może to być nastawnik przepustnicy i to normalne. Buczenie może być od krokowego. Ściągnij wtyczkę z korkowca podczas tego buczenia. Jeżeli zniknie to krokowy sobie buczy. Jeżeli auto nie gaśnie ani obroty nie falują to nic nie trzeba robić. Czasami jeżdżę A6 w automacie i zauważyłem że korzystniej jest chwilę zaczekać(mniej więcej minutę) po odpaleniu zimnego auta zanim się wyruszy żeby skrzynia się przesmarowała.
CBR 1000RR + MICRON ![]() FORD - nigdy mnie nie zawiódł. Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 18-06-2014 o 18:34 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dominik
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 BP Automat
Rocznik: 2002
|
Nie, tempomatu nie posiadam.
Zdaje, się, że po zmianie z R na D ( muszę wyjechać z posesji). Wychodzi na to, że temperatura oleju nie ma znaczenia bo ta chwilowa wibracja występuje po jazdorazowym uruchomieniu silnika, nawet po 5 minutowym postoju. Później wszystko śmiga elegancko. Poziom oleju sprawdzałem, wszystko w normie. Olej też czysty i ma odpowiednią barwę. Ostatnio edytowane przez D0minik ; 18-06-2014 o 18:46 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|