Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-03-2021, 11:39   #1
Drazik12
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Przy odpalaniu auto gaśnie 1,8 TDCi

Witajcie
Jestem tu nowy ale musze poprosić was o radę.
Pacjent to Ford Fucus 1.8 TDCi przebieg 220 tys. km.
Objawy, podczas odpalania zdarza się sytuacja że auto gaśnie. Rozrusznik kręci silnik załapuje i po około sekundzie gaśnie. Próbując odpalić go ponownie sytuacja się powtarza nieważnie ile bym kręcił załapuje na chwilę i gaśnie. Dopiero gdy zostawię go na około 15 min w spokoju i spróbuje go ponownie zapalić zazwyczaj odpala. Gdy silnik pracuje nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Dodam też że ten problem występuje nie regularnie (1 lub 2 razy w tygodniu) i zazwyczaj po dłuższym postoju (przynajmniej 8 godzin).
Byłem u mechanika stwierdził problemy w układzie paliwowym, zauważył spadki ciśnienia na listwie wysokiego ciśnienia. Wspomniał też o opiłkach metalu w filtrze paliwa. Na komputerze żadnych błędów. Diagnoza, kończąca się pompa wysokiego ciśnienia. Pompa oddana do regeneracji sprawdzone wtryski i ustawione dawki(cokolwiek to znaczy). Został też wyczyszczony układ paliwowy. Zapłaciłem 3 000zł odebrałem auto oczywiści odpaliło bez problemu. Jednak wczoraj po postoju auta przez noc na parkingu zewnętrznym w pracy miałem znowu problem z odpaleniem auta. Zapaliło na chwile i zgasło musiałem poczekać 15 min i auto zapaliło i pracowało bez problemu.
Chciał bym was poprosić o radę w czym może tkwić problem i ewentualnie w jaki sposób mogę sprawdzić daną cześć/podzespół? Jestem inżynierem lubię majsterkować mam tez kabel i program Forscan żeby podłączyć się do komputera więc wydaje mi się że mogę sprawdzić dużo we własnym zakresie. Jak się przekonałem ciężko o dobrego mechanika. Potrzebuję tylko waszej wskazówki co powinienem sprawdzić czy to raczej problem z paliwem czy elektryka?
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Drazik12 ; 10-03-2021 o 11:44 Powód: Literówka w tytule
Drazik12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2021, 13:09   #2
Drazik12

Domyślnie Odp: Przy odpalaniu auto gaśnie 1,8 TDCi

Koledzy
Na tą chwilę wiadomo że pompa jest sprawna wtryskiwacze też. Akumulator jest nowy, bo stary miał spadki napięcia przy rozruchu a problem nadal występuje. Chciał bym sprawdzić czy w układzie paliwowym jest wszystko ok. Czy jest szczelny i czy paliwo nie cofa się do zbiornika. Macie jakieś sprawdzone sposoby na to?
Stary 25-03-2021, 13:17   #3
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Drazik12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) Zapłaciłem 3 000zł odebrałem auto oczywiści odpaliło bez problemu. Jednak wczoraj po postoju auta przez noc na parkingu zewnętrznym w pracy miałem znowu problem z odpaleniem auta.(...)
Cytat:
Napisał Drazik12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) a problem nadal występuje. (...)
Bez urazy, ale za co zapłaciłeś 3000 zł? Mechanik robił coś co nie było trzeba ruszać. Jedź do niego z reklamacją.
Stary 25-03-2021, 13:26   #4
Drazik12

Być może masz rację ale po prostu wątpię w jego umiejętności rozwiązania tego problemu. I prawdopodobnie stracę tylko czas. Chciał bym sprawdzić to co mogę we własnym zakresie a potem będę myślał nad reklamacją.
Stary 25-03-2021, 15:09   #5
Czupa_kabras
ford::average

Imię: Dariusz
Model: Kuga
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011

A nie miga wtedy kontrolka immo w zegarach jak nie chce palić
Zimne luty sprawdzał mechanik w liczniku ? podstawa w focusie
Czupa_kabras jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2021, 15:46   #6
Drazik12

Żadna kontrolka nie miga święcą się tylko te co zawsze, więc raczej zimne lutu bym wykluczył. Najdziwniejsze w tej sytuacji jest to że że gdy nie zapali mogę go kręcić rozrusznikiem pół godziny i nic, a go zostawię na 10-15 min w spokoju pali od strzała.
Stary 05-09-2023, 21:15   #7
robert19091990

Imię: Robert
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie 1.8TDCi - ciężko odpala na zimnym silniku

Witam. Mam od pewnego czasu problem. Otóż mój Focus ma nieco ciężkie odpalanie "na zimno".
Rano odpalając przed jazdą do pracy nie ma szans by odpalił na dotyk, dobre 3-4 sekundy trzeba go męczyć.
Wieczorem wyjeżdżając z pracy również jest problem.
Ogólnie po dłuższym postoju są takie problemy z odpalaniem.
Natomiast gdy jest ciepły, odpalam po krótkiej przewie to pali na dotyk.
Podczas jazdy żadnego szarpania, nie falują obroty na biegu jałowym.
Filtr paliwa wymieniony 4 miesiące temu, świece wymienione jakoś rok temu na Beru.
EGR zaślepiony i wykodowany.
Turbina kilka miesięcy po regeneracji.
Boję się, że to może być sprawka wtrysków..

Miał ktoś podobny problem i może pomóc wskazać gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy ? Z góry dziękuję za pomoc!
robert19091990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2023, 06:29   #8
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Domyślnie Odp: 1.8TDCi - ciężko odpala na zimnym silniku

Sprawdź najpierw czy się zwyczajnie nie zapowietrza linia paliwowa, od kiedy zaczęły się problemy?
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2023, 08:38   #9
cymjan

Imię: jan
Model: focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2004

Witaj ,piszesz że jak jeszcze ciepły to pali na dotyk to znaczy że paliwo jeszcze całkiem nie uciekło do zbiornika .
Po nocy i długim dniu ma czas żeby spłynąć z powrotem do zbiornika dlatego musisz długo kręcić .
Hindus ma rację gdzieś na oringach jest nieszczelność .

Jan
cymjan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2023, 10:06   #10
robert19091990

Imię: Robert
Silnik: 1.8TDCi

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź najpierw czy się zwyczajnie nie zapowietrza linia paliwowa, od kiedy zaczęły się problemy?
Od kilku tygodni mam ten problem.

W jaki sposób to sprawdzić?
robert19091990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania