![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 1.8TD
Rocznik: 1995
|
Witam!
Ostatnio w samochodzie zaczela wariowac, podczas jazdy zupełnie wyłączyły mi się wszystkie elementy związane z elektryką, światła, kontrolki, radio, zegarek, ale silnik nadal pracował, wyciągnąłem kluczyk ze stacyjki silnik nadal pracował, przekręciłem go spowrotem i po chwili wszystko wróciło do normy, ale zaraz zdarzyło się to drugi raz, słychać było dziwny dźwiek, wróciłem, do domu i następnego dnia normalnie odpalilem samochód i nic sie nie działo, ale dzisiaj postanowiłem jeszcze raz wszystko włączać wyłączać i obserwować reakcję, po włączeniu świateł awaryjnych włączyły się też wycieraczki, a jak włączyłem wycieraczki wyłączyło sie radio, po wyłączeniu silnika zamknąłem drzwi i znów uruchomiły sie migacze, ale zauważyłem ze w aucie zostały włączone kontrolki oleju i ładowania(alternator), no i akumulator padł zupełnie, palą sie te dwie kontrolki i po przekreceniu kluczyka zadna inna sie nie zapala, a silnik nie kreci. Poza tym zauwazyłem nadtopiony przewód masy przy akumulatorze, nie wiem gdzie szukać probelmu, domyślam sie że to wina zawilgocenia, ale może macie jakies inne pomysły.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-09-2007
Model: C-Max
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2008
|
Sprawdz skrzynkę bezpieczników.
Sprawdz podłączenie alternatora i rozrusznika. Albo weź miernik i sprawdź pobór prądu, jak jest duży to wyciągasz po kolei bezpieczniki i patrzysz przy którym spadnie, odczytujesz od czego jest dany bezpiecznik i tam szukasz problemu. A jak nie wiesz jak sprawdzić to: -Czerwony przewód miernika przepinasz w gniazdo 10ADC a czarny w gniazdo COM (to zależy akurat od miernika czy ma więcej niż jedno gniazdo minusowe) i miernik ustawiasz na pozycję 10A. -Rozpinasz klemę (-) od akumulatora -Czarny przewód do bieguna ujemnego akumulatora a czerwony do klemy -Patrzysz jaki masz pobór prądu na wyłączonym zapłonie najlepiej żeby nie było go wcale, ale to zależy czy masz alarm nie fabryczny itp |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|