Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-04-2013, 09:40   #1
jarekk23l
ford::beginner

Imię: jarek
Model: mondeo, transit
Silnik: 2,5 V6 2,0DI
Rocznik: 1997 2002
Domyślnie DMC transit 85T300 z zespołem pojazdów

Witam

mam taki problem, planuje zakup lawety posiadam transita 85T300 2002 rok o dopuszczalnej masie 3000kg samochód posiada hak natomiast w dowodzie nie mam wpisanej DMC ciągnionej przyczepy, również na tabliczce w samochodzie nie ma umieszczonej informacji o DMC zespołu pojazdów skąd to wziąść?
Drugie pytanie mam prawo jazdy kategorii B czytałem trochę że się zmieniły przepisy. Załóżmy jak DMC auta to 3000kg to mogę ciągnąć na B przyczepę z hamulcem i podwójną osią o DMC 1250kg dobrze to rozumiem?

Pozdrawiam. Jarek

jarekk23l jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2013, 09:55   #2
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: DMC transit 85T300 z zespołem pojazdów

Kolego
1. Na stacji diagnostycznej dostaniesz zaświadczenie jaką przyczepę możesz ciągnąć- później do wydziału komunikacji.
Wtedy możesz kupić hak z odpowiednim atestem i masą do ciągnięcia przyczepy.
2. Czy będziesz ciągnąć przyczepę Fiatem 126p czy transitem to na prawo jazdy kat B możesz jeździć z przyczepą do 750 kg DMC
Jeśli chcesz większą to musisz mieć BE no i Viatol jak zespół pojazdów przekroczy 3500 kg
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2013, 11:14   #3
jarekk23l
ford::beginner

Imię: jarek
Model: mondeo, transit
Silnik: 2,5 V6 2,0DI
Rocznik: 1997 2002

Cytat:
Napisał MIREKTERAZPOLSKA
Chcesz ciągnąć przyczepę o dmc 1000kg na prawo jazdy kat B?-nie da rady ( na kat B możesz ciągnąć przyczepe o dmc 750kg

Nie, Kolego, nie jest tak...
Nawet przed nowelizacją Kodeksu kierowca z kat. B mógł ciągnąć przyczepę lekką zawsze (wtedy DMC zespołu pojazdów mogło wynosić maksymalnie 3.500 + 750 = 4.250kg), a inną tylko wtedy, gdy suma DMC pojazdu + przyczepy była nie większa niż 3.500kg.

W znowelizowanym Kodeksie Drogowym jest ważna zmiana.
Obecnie kat. B uprawnia do kierowania:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej
3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz
z przyczepy lekkiej,
c)zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz
z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu
tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 4
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

Czyli np do Tranzola o DMC 2.800 kg, mając kat. B, podpiąć można przyczepę do 1.450 kg DMC.

Cytat:
Napisał MIREKTERAZPOLSKA
Viatola zamontować na szybie od przyczepy

Kolego cytuję wasze posty to jak to jest weszła ta nowelizacja czy nie???
jarekk23l jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2013, 22:40   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał jarekk23l Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załóżmy jak DMC auta to 3000kg to mogę ciągnąć na B przyczepę z hamulcem i podwójną osią o DMC 1250kg dobrze to rozumiem?
Może zapoznaj się z wątkiem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] od postu #17. I ma rację kolega jarekk23l - ale są jeszcze inne, liczne zależności i ograniczenia, w polskich warunkach wyjątkowo skomplikowane...
Przyczepa tzw ciężka, czyli o DMC powyżej 750 kg - owszem, musi mieć hamulec najazdowy lub inny sterowany z holownika - ale ilość osi jest... dowolna. Możesz holować przyczepę o której piszesz mając kat. B prawa jazdy.

Ale jest inny problem z tą przyczepą, bo myślę że masę własną będzie miała ok. 400 kg - więc jej ładowność wynosić będzie... 850 kg. Policja i ID czepiają się takich zestawów - każde cięższe auto załadowane na tę przyczepę to potencjalnie duuuuże kłopoty na drodze...

Co do ustalenia maksymalnej dopuszczalnej masy holowanej przyczepy przez samochód - obecnie przy rejestracji samochodu wymagane są fabryczne papiery określające wszystkie parametry auta - podlegające homologacji. Ja np przy zakupie Transita w Niemczech otrzymałem taki papier (oprócz briefu, gdzie też to jest określone) i bez tego bym nie mógł zarejestrować auta. Jeżeli więc nie masz takiego dokumentu, to musi być jego kopia w dokumentach auta w Wydziale Komunikacji twojego Urzędu. Masz prawo wglądu w te dokumenty i możesz skopiować kartę homologacyjną. Powinni ci wpisać - na jej podstawie - masę przyczepy. Ja dla Transita 125T300 mam maks. masę przyczepy podaną 1.800 kg - powinieneś mieć chyba tak samo...
Oczywiście hak jaki masz zamontowany musi z nawiązką spełniać te wymagania - musi mieć tabliczkę znamionową z homologacją.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 06-04-2013 o 23:00
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania