Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-07-2013, 19:05   #1
Evilrev
ford::amateur

Imię: Michal
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Szarpanie przy stalej predkosci

Witam
To jest mój pierwszy post tu na forum wiec jak coś źle pisze wybaczcie .
Mam problem z moim focusem mk2 1.6 TDCI 109 koni . Mialem wymieniony 2 tygodnie temu DPF i wszystko po naprawie wróciło do normy i samochodzik działał jak nowy . Przyjechałem z Polski do siebie do Norwegii i mam problem bo zauważyłem ze przy stałej prędkości około 50 km/h na 3 biegu zaczyna mi lekko szarpać-dławic samochodem, po dodaniu gazu to znika . Niby nic wielkiego ale mnie zaniepokoiło . Dzisiaj jadąc pod górkę wbiłem bieg 4 przy prędkości 60/h i zaczęło dławienie było już dużo poważniejsze i ciągłe . Zmieniłem bieg na 3 i wszystko wróciło do normy .
Zastanawia mnie czy przy wymianie DPF nie porobili czegoś źle bo nie mogę uwierzyć ze znowu coś w nim poszło po wydaniu 3.5 tysiaka za dpfa . Tyle tylko ze wszystko było okey przez jakiś czas. Chociaż po jednym z tankowań jeszcze w Polsce zauważyłem jakby spadek mocy . Nie jeżdżę tym samochodem na codzien wiec nie do końca wiem jak się on zachowuje normalnie . Używa go moja żonka.

Samochód ma przejechane 146 tys. km jeździ przede wszystkim po mieście.

Fajnie by było gdybyście mogli mi podpowiedzieć od czego zacząć i co sprawdzić bo wizyta u mnie u mechanika zaczyna sie od 350 złotych za godzinę a może jestem sam coś w stanie zrobić z tym problemem .

edit
Wlasnie przejechalem nim 20 km i po 10 wlaczyl mi sie system awaryjny / zapalilo sie czerwone kolo zebate , czyli normalnie odcielo mi turbo , po kolejnych 10 zapalila mi sie kontrolka silnika , zyc nie umierac po prostu .

Ostatnio edytowane przez Evilrev ; 28-07-2013 o 20:39
Evilrev jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 16:43   #2
Evilrev

Domyślnie Odp: Szarpanie przy stalej predkosci

jutro podepne komputer i zobaczymy co wyskoczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-07-2013, 19:26   #3
Zizzy
ford::average

Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2OO7

Cytat:
Napisał Evilrev Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeździ przede wszystkim po mieście
Nie zrozum mnie źle, ale kilka tys po mieście bez przegonienia diesela to z DPF będziesz się wiecznie bujał... proponuję benzynę, ale dalej Focusa bo to super auta.

Daj znać jak będziesz coś więcej wiedział...
Zizzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2013, 18:54   #4
Evilrev

wyskoczyl blad P242F czyli cos z dpf jutro bede dzwonil do Polski do Forda jak sobie wyobrazaja naprawe tego skoro jestem 2000 km od Katowic, gdzie wymienialem dpfa.
teraz tylko pytanie czy moge jezdzic takim samochodem na awaryjnym czy mi nie zaleje silnika itp.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania