Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-08-2013, 12:53   #1
COLIN22
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Akumulator czy może inna przyczyna

Witam, od około miesiąca użytkuję Forda Mondeo.

Tydzień temu ładowałem akumulator - myślałem, że to normalna sprawa - rozładował się.

A od wczorajszego dnia zaczął już całkowicie szaleć, mianowicie:

Rano poszedłem go odpalić, odpalił - jednak wskazówki od obrotomierza i prędkościomierza zaczęły świrować, przy odpalaniu przeleciały do max możliwości po chwili wróciły na miejsce zerowe i podniosły się do normalności - czyli tak jak przy włączonym silniku. Mało tego sprężynka zaczęła się świecić a właściwie migać. Jak tylko wyłączyłem silnik i włączyłem go ponownie przestało migać. Wczoraj po tym zajściu podłączyłem prostownik i naładowałem akumulator.

Dzisiaj znów podobna sytuacja odpaliłem, zegary znów zaczęły świrować.Za drugim razem nie odpalił. Wziąłem podłączyłem prostownik wyszło, że akumulator jest całkowicie rozładowany. Spróbowałem jeszcze sprawdzić czy to przypadkiem nie alternator. Przy włączonym silniku ściągnąłem klamę plusową i chodził dalej silnik. Nie rozłączyło go czyli alternator chyba jest sprawny.

Ma ktoś pomysł czy to na pewno akumulator?

COLIN22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2013, 12:58   #2
gregor75
ford::professional

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008
Domyślnie Odp: Akumulator czy może inna przyczyna

Akumulator do wymiany raczej na pewno.
Takich numerów z odłączaniem klemy na zapalonym silniku to nie rób, bo alternator zrobi papa.
gregor75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2013, 13:23   #3
COLIN22
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI

Ale to tak z dnia na dzień by padł akumulator?

Dodam, że był całkowicie rozładowany - w ciągu godziny podładował się do max... zazwyczaj ładowanie takiego akumulatora trwało co najmniej pół dnia - do dnia...

Co raz bardziej się przekonuję, że to akumulator. Jednak mówię, muszę mieć 100% pewności bo jak kupię akumulator a to nie akumulator to sporo kasy odejdzie w nie pamięć.

Zrobię jeszcze taki myk, już jest podładowany do pełna - odłączyłem klame plusową, poczekam ze 2h, jeżeli rozładuje się samoistnie to znaczy, że to akumulator padnięty jeżeli nie rozładuje się to być może gdzieś spięcie jest i dlatego rozładowuję go.
COLIN22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2013, 14:31   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI

Po wymianie akumulatora sprawdź napięcie ładowania. Przy obrotach silnika rzędu 2.000 napięcie ładowania - bez względu na to, czy włączone są prądowe odbiorniki (światła główne, wentylator nawiewu na full itp) czy nie - powinno wynosić ok. 14,4V.
Jeżeli jest poniżej 14V, to coś jest nie tak z alternatorem...

Cytat:
Napisał COLIN22 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobię jeszcze taki myk, już jest podładowany do pełna - odłączyłem klame plusową, poczekam ze 2h, jeżeli rozładuje się samoistnie to znaczy, że to akumulator padnięty jeżeli nie rozładuje się to być może gdzieś spięcie jest i dlatego rozładowuję go.
Jeżeli jest jak piszesz:
Cytat:
Napisał COLIN22 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam, że był całkowicie rozładowany - w ciągu godziny podładował się do max...
to jest to całkowity szmelc do wyrzucenia.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-08-2013 o 17:58
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2013, 13:28   #5
xawier-1980
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2,0

Też mi się to widzidzi że akumulator w 99%. Co do akumulatorów to sprawa jest prosta jeżeli jeżdzimi małymi odcinkami to akumulator szybko padnie bo on nie jest wstanie tak szybko się naładować. Jeżeli ci wskażniki zegarów poszły na max. w prawo i wróciły to oznacza że akumulator rozładował się i komputer sie zresetował.
xawier-1980 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2013, 14:43   #6
steell
ford::professional

Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015

Akumulator może dobrze działać nawet i 10 lat, problem zaczyna się wtedy gdy zostanie prawie całkiem rozładowany i tak trochę postoi. Im częściej się to zdarza tym szansa ze padnie jest większa. Objawy opisane przez kolegę świadczą bez dwóch zdań że akumulator się skończył, pozostaje narazie bez odpowiedzi pytanie, dlaczego tak się stało.
Jeżeli akumulator jest rozładowywany na postoju to kupno nowego niewiele poprawi i niedługo ten też będzie się nadawał na szmelc.
Dobrze było by sprawdzić jaki jest prąd rozładowania.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania