![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-09-2013
Model: Focus
Silnik: 1.8 zetec
Rocznik: 1999
|
Witam, jestem tu nowy i odrazu chce zaznaczyc ze nie znalazlem podobnych usterek jakie dzieją się u mnie. Mianowicie posiadam Focus z 99 roku. Jako ze autem swietnie sie jezdzi postanowiłem do niego doinwestować troche pieniędzy. Wymieniłem sprzęgło na nowe firmy LUK. Zawieszenie równiez zostało wymienione przodu. A teraz usterki:
1) od jakiegoś czasu mniej wiecej 5-6 misięcy po wymianie sprzęgła pojawił się problem z wibracjami. Przy redukcji biegów na 2 lub 3 (np przy dochamowaniu do skrzyzowania) pojawiają się niesamowite wibracje w samochodzie(ale tez nie za kazdym razem). Nie jest to problem hamulcow. Mechanik zasugerował ze moze to wina poduszek silnika (poduszka skrzyni jest w porzadku) Czy ktos z forumowiczów wie może co może być tego przyczyną? dodam tylko że skrzynie równiez założyłem nową. 2) Usterka druga dotyczy czegoś z zawieszeniem i układem kierowniczym. Mianowicie jak auto stoi w miejscu i zacznie się energicznie ruszac kierownicą raz lewo raz prawo to słychać wyraźne stukanie. Gałki, łączniki itp zostały wymienione. Przekładnia została sprawdzona i wydaje się być w pożadku. I tutaj znowu sugestia mechanika ze może łożyska od kolumny są juz wykonczone. Bardzo proszę o pomoc ponieważ utknąłem na warsztacie i brakuje mi juz gotówki na ciągłe "szukanie" wadliwej części. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez styryloo ; 03-09-2013 o 16:56 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Przepraszam, nie doczytałem zasad.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Artur
Model: focus
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2002
|
Część a jak wymieniałeś sprzęgło sprawdzałeś dwumase ja miałem podobne objawy i co się okazało środek dwumasy był pęknięty
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ale w tym silniku chyba nie ma dwumasy. Czy ktos ma jeszcze jakies pomysly ? Bo jutro jade rano do mechanika i nie wiem co ma robic..
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Imię: tomek
Model: Ford MK3(combi)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2002
|
To stukanie w ukladzie kierowniczym sprawdzales na zgaszonym czy odpalonym???
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Na odpalonym. Najgorsze to szarpanie, a google nic nie zwracaja. A mi sie wydaje ze auto sie rozleci. I to tylko przy redukcji i wcale nieduzych obrotach.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|