![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-10-2009
Model: Ford Focus 1.8 TDDI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002
|
Problem polega na tym, że:
po włączeniu zapłonu wskaźnik poziomu paliwa idzie na zero i zapala się kontrolka rezerwy, mimo, że zbiornik paliwa jest pełny. Po wyłączeniu zapłonu wskaźnik poziomu paliwa ustawia się w połowie poziomu (1/2 zakresu) a wskaźnik temperatury układu chłodzenia ustawia się w połowie zakresu temperatury. Ford Focus 1.8 Diesel TDDI 2002r. Przebieg ok.160 tyś. km. Początkowo sądziłem, że winny jest "zawieszony" pływak w zbiorniku paliwa. Został ruszony, rezerwa zgasła, po czym chyba w tym samym dniu problem wrócił. Co może być tego przyczyną i jak problem rozwiązać, bo to chyba nie wina pływaka. EDIT ================================================== ============= kolejny dzień rano: oba wyżej wymienione problem nie występują po uruchomieniu samochodu, ale po przejechaniu ok 500 metrów na lekkim łuku w lewo (droga bez wybojów) włącza się wskaźnik rezerwy i wskazówka paliwa leci na zero. Wskaźnik temperatury zachowuje się już normalnie tzn. wskazuje właściwą temperaturę silnika. Z góry uprzedzam, że szukałem rozwiązania, ale niestety bez pozytywnego rezultatu. Spotkałem się na innym forum z takim samym problemem, również nie został rozwiązany. Ostatnio edytowane przez BraWura ; 30-10-2009 o 10:32 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-10-2009
Model: Mondeo mk4 kombi
Silnik: 2500T
Rocznik: 2007
|
może jakieś zwarcie w obwodzie?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-05-2010
Model: FOCUS
Silnik: TDCI 1,8
Rocznik: 2001
|
Witam mam taki sam problem
Po wyłączeniu zapłonu wskaźnik poziomu paliwa ustawia się w połowie poziomu (1/2 zakresu) a wskaźnik temperatury układu chłodzenia ustawia się w połowie zakresu temperatury. Ford Focus 1.8 Diesel TDCI 2001r. Przebieg ok.220 tyś. km. Jeśli ktoś moze pomóc czekam na rade |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 15-11-2007
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8TD
Rocznik: 1999
|
Do zdemontowania zegary i do wyczyszczenia jakimś "kontakt sprayem" płytkę drukowaną z tyłu zegarów.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Zarejestrowany: 30-08-2010
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2002
|
Cytat:
Mam taki sam problem. Czy udało się komuś go rozwiązać? Może zdjąć klemę z akumulatora żeby zrestartować komputer (może coś się przywiesiło)? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o radę a jeśli nie to czy można z czymś takim jeździć, czy np. nie rozładowuję się przez to akumulator? Ford Focus 1.8 Diesel TDCI 2002r. Przebieg ok.125 tyś. km. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: waldemar
Model: Ford Fokus Ghia
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999
|
U mnie wszystko działało dobrze dopóki nie przyszło do zdjęcia baku. Jak odbierałem auto to mechanik powiedział, ze w lał 10 l. oleju a wskaźnik poziomu paliwa pokazuje 3/4 baku. Powiedział żeby podjechać do elektryka. I tu zaczyna się problem. Niektórzy piszą, że zostały źle założone przewody el. i należy je zamienić, takie rzeczy mogły się zdarzyć w starszych autach. Słyszałem opinię, że źle zostało podłączone jakieś złącze w zbiorniku. A, że nie chciało się jeszcze raz zdejmować baka za friko to się zwaliło na elektrykę.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przemek
Model: FOKUS MK1
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
|
mam 1,8 TDCI 2002....o co chodzi z tymi wskaźnikami????????? Po wyłączeniu pół z lewej i pół z prawej a teraz dodatkowo zaczął mi wariować wskaźnik paliwa.....raz cały bak...raz rezerwa...ja pier.......CO ROBIĆ?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|