Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-01-2014, 13:58   #1
enjoypoznan
ford::professional

Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
Domyślnie Czy Wasze Duratec-i tez zimą w trasie palą więcej?

Witam

Przeszukałem internet wzdłuż i w poprzek. Nie znalazłem szczegółowych informacji na ten temat dlatego pytam Was-osoby z silnikami Duratec HE w mondeo mk3.

Czy Wy również obserwujecie wyższe spalanie w długiej trasie kiedy na dworze jest zimno?

Ja widzę to dość dokładnie dlatego, że kulam często te same trasy do znudzenia. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedyś myślałem że to opony. Ale jednak nie. Bo jak był jeszcze na letnich to jak na dworze zrobiło się już chłodniej pociągał sobie z litr więcej.

Termostat i inne czujniki sprawdzone. Wszystko wzór. Dodam że w mk4 nie zauważam takiego trendu. Chociaż ten to z kolei ma apetyt ciągle i ciężko zejść poniżej 8 litrów. Ale silnik większy i auto jednak też.

Podam przykład dla mojego mk3. Trasa 400km. Na dworze +20 wystarcza mi wtedy 25 litrów paliwa. Ta sama trasa ale na dworze -17 (droga sucha, bez śniegu) potrzeba ok 36 litrów.

Styl jazdy, prędkość przelotowa taka sama. A różnica znaczna w spalaniu, spowodowana tylko temperaturą zewnętrzna.
Czy też tak macie? Gdybym robił krótkie odcinki, wyższe spalanie byłoby normalne. Ale w trasie kiedy silnik ma cały czas 98st?
Czy ten typ tak ma?

Pól litra różnicy można jeszcze wytłumaczyć. Ale różnica z 6l/100km na 9l/100km spowodowana tylko temperaturą powietrza to chyba sporo?

FORD - nigdy mnie nie zawiódł.

Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 06-01-2014 o 14:14
enjoypoznan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania