![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-10-2013
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1996
|
Witam ponownie. Przygód z moim Mondeo ciąg dalszy (przy okazji- dziękuję za pomoc w poprzednich tematach, na forum zaglądam dosyć rzadko i nie chciałem odkopywać starych tematów).
Tym razem problem dotyczy zablokowanego bagażnika... Chodzi, jak w tytule, o mk1 kombi. Czego już próbowałem: centralny na cały samochód nie działa, nie udało mi się też uruchomić siłownika spinając go "na krótko". Plastik osłaniający klapę od środka oczywiście mam zdjęty, ale albo nie mogę dojść jak działa zamek, albo jest on tak zardzewiały że zupełnie stanął (samochód był już tak kupiony, nie wiem jak długo zamek nie działa). Da się wymontować zamek bez otwierania klapy? Albo otworzyć go? Dzięki za wszelkie sugestie, bo mi już brakuje pomysłów... P.S. aha, kluczykiem rzecz jasna też się nie da, ani linka nie dawała rady ruszyć zamka- po czym niestety spadła z mocowania więc tym bardziej nie zadziała :/ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
|
Zerknij z boku w bagażniku po stronie wlewu paliwa. Tam masz miejsce gdzie powinieneś mieć możliwość chwycić za linkę bliżej zamka i go odblokować. Jeśli lipa to mając zdemontowaną tapicerkę dasz radę.
Siłownik w fabrycznym centralnym jest właśnie w okolicach wlewu paliwa i wyłącznie odłącza on możliwość otwierania klapy linką. Nie otwiera on sam ani nie zamyka klapy czy też zamka. Pomiędzy bębenkiem zamka w klapie a samym zamkiem masz niemal pionowo stalowe cięgno. Jeśli nie możesz włożyć klucza i go przekręcić to samym cięgnem też nie ruszysz. Jak się odpowiednio wygniesz zobaczysz jak ono jest zamocowane do bębenka. Tam na wygięciu drutu będzie taki kawałek tworzywa, który blokuje cięgno z wodzikiem z bębenka. Musisz to rozłączyć. Jak odłączysz będziesz mógł cięgnem otworzyć zamek i zacząć czyszczenie/naprawianie.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|