![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
|
Witajcie zaobserwowałem pewien objaw, który występuje w okolicach 0c stopni a znika nagrzaniu samochodu
Problem, który opisuje to buczenie z sekundową gdzieś przerwą i znów buczy jakby coś się kręciło/toczyło opisze to tak choć może być to śmieszne takie; buu przerwa buu przerwa itd itd. Sprawdziłem jak na razie i wyeliminowałem; 1 dmuchawa nawiewu 2 wiatraczek od temperatury wewnętrznej a czemu sprawdzałem wiatraczek, bo odgłos słychać w nogach jakby w środku konsoli/kokpitu za radiem tam wgłąb. Otwierając maskę nie umiem usłyszeć tego..., gdy z wnętrza samochodu słychać. co to może być? ktoś kiedyś napisał, że może to być filtr paliwa?, ale raczej nie możliwe, a może to być hmmm nie wiem kolektor? Mechanik powiedział, że ten dzwięk dochodzi od strony układu kierowniczego i napewno mam opiłki w płynie od wspomagania co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
No specjaliści drodzy nie zostawiajcie mnie samego z tym problemem liczę na Was.
Bardzo mi zależy na wyjaśnieniu tego. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Sprawdź ten element i mocowanie opasek na nim:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i czy rury/węże nie dziurawe.
|
|
|
#4 |
|
|
Mariusz ten element z linku 'Przewód powietrza - rezonator Mondeo Mk3" gdzie się znajduję?
I czy ma to coś wspólnego z temperaturą, jak pisałem objaw występuje tylko w okolicach 0 stopnia tzn może być np 3 stopnie jak dziś gdy wracałem i sprawdzałem i jak tylko wskazówka podniesie się do optymalnej temperatury nagrzania samochodu to buczenie znika a co do rur to chyba w ogóle odpada |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#6 |
|
|
no ale może mieć na tą cześć wpływ temperatura?
a powiedz mi jeszcze, może mieć coś wspólnego z tym nie wiem układ kierowniczy, wspomaganie?, choć działa one tak samo, gdy buczy lub nie. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
|
a gdyby znajdowały się opiłki metalu we wspomaganiu wtedy temperatura może coś mieć wpływ?, ale bym wtedy słyszał jak to wspomaganie ogłoś pod maską czy nie koniecznie.
i napisałeś 'Przewód powietrza - rezonator ' i czy tutaj może mieć temp wpływ, bo nie odpowiedziałeś i to w ogóle może buczeć? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dobra nagrałem filmik i dałem do niego opis, ale trzeba się wsłuchać aby usłyszeć nasze kochane buczenie/wycie.
Ruszałem kierownicą i chyba dzwięk nie ulegał zmianie, może ciut w momencie, kiedy dodawałem gazu? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] proszę o komentarze. dzięki. ps sprawdziłem jeszcze raz pod maską i delikatnie jakbym to słyszał, ale nie jestem pewien, bo tam wszystko drga i hałasuje, ale jakby patrząc od przodu samochodu z góry na silnik, ale gdzieś tam w głąb, jednak nie jestem pewien, czy to to i w ogóle dzwięk się rozchodzi..., co nie zmienia faktu, że najlepiej jak nie tylko to słychać właśnie w środku jakby w konsoli za radiem. Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 12-11-2013 o 11:02 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Drodzy forumowicze możecie skomentowac filmik nagrany?
prosze... dzięki. |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|