Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-01-2014, 19:11   #1
fazzi99
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2003
Domyślnie Jakie sterowniki wtrysku pasują do 2.0 TDCi 2003r.?

Witam,

Problem dotyczy Forda Mondeo MK3 2.0 TDCi rocznik 2003. Jakiś czas temu podczas jazdy po prostu zgasł, zapaliła się kontrolka świec żarowych i tyle...

Na obecną chwilę podejrzanym winnym jest sterownik wtrysku (ICU). Jednak nigdzie nie mogę znaleźć drugiego takiego z takim samym numerem seryjnym. I tu pytanie, czy numer seryjny tego sterownika musi być identyczny jak w moim Fordzie? Problemem są dwa ostatnie znaki numeru... Na brytyjskiej stronie znalazłem kilka modeli, przykładowo:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Są sterowniki z numerem o końcówke FA, FC, FD jednak brakuje poszukiwanego przeze mnie FB. Według informacji na tamtej stronie jeśli zgadzają się pierwsze 4 znaki "2S7Q" to sterownik będzie pasował, czy ktoś jest w stanie to potwierdzić?

Pozdrawiam

fazzi99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2014, 20:01   #2
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Problem ze sterownikiem wtrysku (ICU)

Początek niekoniecznie oznacza, że są takie same.
Podaj na priv VIN - sprawdzę Ci jaki jest aktualny i jakie "historyczne" pasują.

A skąd podejrzenie ECU, a nie standardowo wtrysków / pompy wtryskowej jak w 90% takich przypadków?
Stary 22-01-2014, 21:09   #3
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Niech kolega poda błędy. A znając życie wyskoczył błąd spalania stukowego a niekumaty mechanik nie umiejąc zakodować ich nowo powiedział że ECU padło.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2014, 11:18   #4
fazzi99

Kodu błędu dokładnego nie znam ale pojawił się bląd dotyczący czujnika wału rozrządu, jednak czujnik został sprawdzony i jest ok, dodatkowo została sprawdzona pompa i wtryskiwacze, wiązka elektryczna, rozrząd.

Z dodatkowych informacji gdy samochód zgasł to po pół godziny udało się go znowu odpalić, ale po przejechaniu 400-500 metrów zgasł ponownie i już więcej się nie udało go odpalić.

Kolega @metmusic znalazł mi model sterownika, który teoretycznie może pasować, więc pokuszę się o kupno, jakby nie pasował to zawsze można zwrócić.

Cytat:
Napisał Deryll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niech kolega poda błędy. A znając życie wyskoczył błąd spalania stukowego a niekumaty mechanik nie umiejąc zakodować ich nowo powiedział że ECU padło.
Stary 23-01-2014, 11:24   #5
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Cytat:
Napisał fazzi99 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z dodatkowych informacji gdy samochód zgasł to po pół godziny udało się go znowu odpalić, ale po przejechaniu 400-500 metrów zgasł ponownie i już więcej się nie udało go odpalić.
Tego wcześniej nie napisałeś. Jak sprawdziliście ten czujnik. Ja bym zaryzykował kupno nowego, to nie majątek 100 pln.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2014, 11:32   #6
fazzi99

Był sprawdzany nowy czujnik, do tego mechanika zawsze moje auto trafiało w ciężkich chwilach i zawsze się udawało dobrze rozwiązać sprawę, przy koszcie 100zł sprawdzenie nowej części to nie problem. Wszystkie rzeczy, o których pisałem było kolejno sprawdzane i eliminowane aż doszło do tego sterownika i tu się pojawił problem bo ogólnie ciężko jest dostać dobry (pasujący) używany, a nowy wg ASO kosztuje od 4500 do 6000 zł :/

Cytat:
Napisał Deryll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tego wcześniej nie napisałeś. Jak sprawdziliście ten czujnik. Ja bym zaryzykował kupno nowego, to nie majątek 100 pln.
Stary 23-01-2014, 12:27   #7
metmusic

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Jakie sterowniki wtrysku pasują do 2.0 TDCi 2003r.?

A zadzwoniłeś do ASO tak jak sugerowałem na priv z podchwytliwym pytaniem o numer części aby zweryfikować czy te co Ci podałem przypasują na 110%? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania