![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: ST220
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 2002
|
Witam, najpierw się przywitam, jestem nowym szczęśliwym użytkownikiem ST 220 z 2002 r.. Niestety moje szczęście nie trwało zbyt długo, w piątek maszyna zgasła i nie odpaliła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zawiozłem samochód do znajomego mechanika, ale po 3 dniach widzę, że jest coraz większy problem, więc prośba do użytkowników forum, może coś się komuś nasunie. Objaw: kręci nie odpala ... kontrolka od imo gaśnie, nie wydaje dziwnych "mrugnięć", po przekręceniu kluczyka słychać jak pompa podaje paliwo, charakterystyczny dźwięk, podobno nie było napięcia na cewkach tak mi powiedział mechanik. Szukał w czegoś w instalacji znalazł jakąś spaloną diodę i powiedział że prawdopodobnie padł komputer sterujący ?? Proszę o sugestie.
Ps. To co było napisane na forum wcześniej nie przybliżyło mnie do ustalenia usterki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam Piotrek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Zmień mechanika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. komputer chce wymieniać ?? nieźle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to nie TDI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poszukaj problemu w rejonie czujnika położenia wałka rozrządu (stojąc przed silnikiem czujnik jest po lewej stronie silnika, koło paska alternatora, klimy i wspomagania). Jeśli on nie działa dobrze napięcie nie będzie podawane na cewkę. Sprawdź czy wciśnięty jest czujnik zderzeniowy - znajduje się w kabinie, siedząc na fotelu kierowcy masz go tuż obok lewej nogi na słupku pod małym schowkiem (będzie widoczny otwór w plastikowej osłonie słupka). Włóż tam palec i wciśnij go. Auto podpięte do kompa diagnostycznego ? Jeśli nie to podepnij go i sczytaj błędy. Błędy mające w nazwie "Zapłon" będzie oznaczać, że padł czujnik położenia, o którym wyżej wspomniałem. Oczywiście zakładam, że paliwo jest podawane na listwę - aby to sprawdzić podepnij manometr do listwy wtryskowej (jest specjalne gniazdo). Po włączonym zapłonie powinno pojawić się ciśnienie. Skąd jesteś ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za info, auto stoi u mechanika zarzeka się że czujnik położenia wałka rozrządu jest sprawdzony na 100 % sprawny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. A ja jestem z Olkusza, małopolskie. Jeszcze raz dzięki za sugestie, czujnik zderzeniowy sprawdzony, paliwo na listwie jest, ciśnienie w normie.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
to, że się zarzeka nie znaczy, że tak jest
Załatw sobie jakiś na podmiankę (sprawny rzecz jasna) i załóż na próbę. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Masz rację w 100 %, potwierdź mi jeszcze czy bez czujnika położenia wałka (odpięty) auto zagada ? czy nie ?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
w życiu. czujnik musi podać sygnał zgodny z otworem na kółku wałka.
jeszcze zrób test zegarów i sprawdź czy pojawiają się jakieś błędy DTC |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Upss, chyba muszę zmienić mechanika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardzo dziękuję za pomoc, poszukam na forum jak robi się test zegarów podjadę do niego i sprawdzę. Dam znać wieczorem.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Niestety uszkodzony komputer, dziś montuję nowy .... dam znać co i jak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|