Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-01-2014, 15:56   #1
meff
ford::advanced

Model: Kuga MK2
Silnik: 2.0 TDCI 140KM automat
Rocznik: 2013
Domyślnie Nie działają elektryczne szyby/wycieraczka tylna czy to może być od mrozu ?

Wczoraj zaświeciła mi się nagle kontrolka otwartych drzwi, zignorowałem to bo wiadomo mróz tęgi więc przeczekamy, ale dziś auto zaskoczyło mnie zupełnie, przestały działać zupełnie elektryczne szyby zarówno przód i tył nie działa nawet podświetlenie sterownika w drzwiach kierowcy do tego tylna wycieraczka nie działa. Bezpieczniki są w porządku zatem obstawiam że coś może pękło tudzież mróz trzyma całość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ktoś może ma jakiś pomysł gdzie zacząć szukać?

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 30-01-2014 o 08:45
meff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2014, 22:18   #2
voluu
ford::beginner

Model: Focus Mk1 3D HB
Silnik: 1.4
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: elektryczne szyby/wycieraczka tył/kontrolka drzwi

Pierwsze co - przelotka między karoserią a klapą bagażnika. Tam szukałbym niedziałającej wycieraczki i lampki otwartych drzwi (oświeca się też przy otwartym bagażniku - przynajmniej u mnie). W tej przelotce kable lubią się urywać.

El. szyby mają swoje bezpieczniki (F37 i F40 bodaj, na tabliczce w aucie taka kłódka), dodatkowo jest bezpiecznik za całą skrzynką bezpieczników - na niego też patrzyłeś? Z tym, że gdyby ten umarł to nie działałby Ci centralny zamek. U mnie po przepaleniu tego jednego z tyłu nie działały też el. szyby.
voluu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2014, 00:37   #3
meff

Domyślnie Odp: Nie działają elektryczne szyby/wycieraczka tylna

bezpieczniki sprawdziłem od razu, wszystkie po kolei i są w porządku a tymczasem szyby ani drgną - wydaję mi się że coś może poszło w drzwiach kierowcy skoro nawet nie działa podświetlenie przycisków - a pierwszym objawem przed uszkodzeniem sterowania szybami, było to że przy opuszczaniu szyby w drzwiach kierowcy zapalała się kontrolka otwartych drzwi, wygrzałem dziś auto porządnie w ogrzewanym garażu i kontrolka drzwi już się nie świeci, za dnia jak nie będzie mrozu aż takiego to zabiorę się za rozkręcanie drzwi i sprawdzę tą przelotkę wraz kablami idącymi do klapy bagażnika, oby wystarczyło mi cierpliwości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez meff ; 30-01-2014 o 04:14
Stary 03-02-2014, 17:22   #4
meff

Domyślnie Odp: Nie działają elektryczne szyby/wycieraczka tylna czy to może być od mrozu ?

wymiekam według mnie kable prowadzące do bagażnika są w porządku, bezpieczniki również, czyli czas zabrać się za drzwi, w którychś z nich pewnie jest niespodzianka, albo oddam całe auto do jakiegoś warsztatu bo powoli brak mi już cierpliwośći na dłubanie przy tym
Stary 03-02-2014, 18:20   #5
voluu
ford::beginner

Model: Focus Mk1 3D HB
Silnik: 1.4
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Nie działają elektryczne szyby/wycieraczka tylna czy to może być od mrozu ?

Odpinaj po kolei kable idące do drzwi - u mnie zwarcie robiły tylne lewe drzwi, przez co auto nie chciało się zamykać + przepalało bezpiecznik. Chyba strzelony siłownik centralnego, ale od 5 miesięcy rozbieram tapicerkę drzwi żeby zobaczyć co i jak... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
voluu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2014, 11:34   #6
meff

jakieś czary mary - odłączyłem wiązki prowadzące do drzwi kierowcy i pasażera z przodu, nie znalazłem nic, podłączyłem je ponownie i chciałem się zabrać za tył ale widzę że się świeci sterownik, działa wszystko poza tylnymi prawymi drzwiami więc pewnie tam jest przyczyna tego problemu
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania