![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-03-2012
Model: Focus MK1 , MK2
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002
|
Witam
Przyszły upały człowiek chce odpalić klimę a tu dupa ciepełko z kratek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No ale od początku samochód zakupiony w zimę nie wpadłem na to by sprawdzić klimę, no ale zdarza się. Pomyślałem może trzeba nabić, niet to nie to, podjechałem do warsztatu znajomego cóż spalony bezpiecznik i co się okazało brak paska klinowego na klimatyzacji :O Został założony krótszy i nie obejmował sprężarki. Dziś kupiłem nowy zdjąłem nadkole, osłonę dolną silnika i na sam początek chciałem prysnąć WD40 w sprężarkę a tu zonk sprężarka ani drgnie. Wniosek jest zatarta. No i tu kieruje swoje pytanie. Kupować używana (o nowej nie ma mowy), regenerować tą w warsztacie czy może drobne naprawy we własnym zakresie (np wymiana łożyska bądź coś takiego). No i kolejne pytanie czy po odessaniu gazu można samemu podjąć się wymiany sprężarki czy jednak oddawać do warsztatu? Dostęp nie jest trudny tyko czy nie potrzeba specjalistycznych narzędzi? Ford Focus MK2 2006r 1.8 TDCI 115KM |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Śmiało kupuj używaną z gwarancją, na allegro ok 100 zł, facet w Krakowie sprzedaje, tylko taką samą jak u ciegie, jest tabliczka jub naklejka, wymienisz sam, tylko jedż odessać czynnik, póżniej po założeniu ci oddadzą.
Sam nie rozbieraj starej, bo nic nie wskórasz, to tak jak byś rozebrał zegarek. |
|
|
|
#3 |
|
|
Ok dzięki za pomoc nie pozostaje mi nic innego jak tylko kupić sprężarkę i do roboty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Pamiętaj o sprawdzeniu smarowania (ciśnienia), aby znowu nie padła zaraz po montażu.
|
|
|
#5 |
|
|
Ok a jak to zrobić?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Sprężarka jest smarowana olejem zmieszanym z czynnikiem. Jak nie ma czynnika, sprężarka stoi, i napewno sie nie zatrze. Jak jest czynnik i sprężarka sie załącza, to jest smarowana. Nic nie trzeba sprawdzac, bo nie ma możliwości.
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|