![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 23-09-2011
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001/2002
|
Witam,
Tematów takich było sporo, to już wiem. Wnioskować z nich można, że albo uszkodzone są termostaty, albo klapki od regulacji temperatury nadmuchu. Termostaty zostały zmienione, płyn chłodniczy wymieniony, jednocześnie z płukaniem układu. Wybebeszyłem silniczek od klapki temperatury (nad wentylatorem nawiewu, ustawiony przeciwnie do pozostałych trzech) - niestety, ani przy zmianie temperatury ani przy teście klimy nie daje znaków życia, 'bolec' w nim w ogóle się nie rusza. Myślę sobie więc, że uszkodzony jest silnik. Wziąłem na stół, otworzyłem, zwykły, dwubiegunowy silnik. Podłączyłem pod 3V, bo nie wiem na jakim napięciu pracuje w aucie, obraca prawidłowo, bolec w obudowie również się kręci, w obie strony. Silniczek wykluczyłem. Podłączyłem do auta - zero reakcji podczas regulacji/testu. Tak, jak by na kostkę do silniczka nie dochodziło zadane napięcie. Klima automatyczna, przerabiana z manuala, ale gdy była jeszcze manualem, to problem również występował. Moje pytanie jest następujące: czy ktoś miał podobny problem, czy go rozwiązał, oraz czy ktoś posiada schemat instalacji do tegoż silniczka? Skąd dokąd idą te przewody, żebym mógł to sprawdzić po całości, ponieważ jest to strasznie upierdliwe... Ostatnio edytowane przez fryc88 ; 28-10-2014 o 13:45 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Poprawione. Przepraszam za niedopatrzenie.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: C-MAX
Silnik: 1.8
Rocznik: 2008
|
Przewody z siłownika nastawy lecą do modułu EATC to ten z wyświetlaczem do klimy
PIN na silniku 1-10,2-12, 3-11, 4-24, 6-25. drugi to pin w module. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ale silnik ma 2 przewody, więc skąd rozpiska 5?
I pin w module w kostce czarnej czy białej? Ostatnio edytowane przez fryc88 ; 28-10-2014 o 11:13 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Podłączyłem Forscan, wyrzuca błąd (jeden, ten drugi był chwilowy bo zapomniałem podłączyć czujnik temp. wewnętrznej) D2308, czyli to samo, co na panelu klimy...
Ja już teraz jestem głupi w czym tkwi problem, jeden opis mówi, że 2308 to błąd czujnika temp. wewnętrznej, inny opis mówi, że to problem z silnikiem klapek od regulacji temp wewnętrznej, forscan też mówi drugą opcję... Silniczek nadal mam zdemontowany (ten czwarty, 'inny' niż 3 pozostałe), po odłączeniu panelu klimy i podłączeniu ponownie robi obrót na max w lewo, na max w prawo i wraca do pozycji wcześniejszej, więc zakładam, że chyba jednak on jest sprawny, już po prostu ręce mi opadają :/ Podczas regulacji temperatury lub np. dotknięciu czujnika temp wewnętrznej palcem silniczek nie rusza się. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Hipesz
Model: S-max
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
|
Sprawdź silniczek czujnika temperatury we wnętrzu pojazdu. Schowany jest poniżej kierownicy. Wg Forscana pokazał ci temperaturę 14 stC we wnetrzu. Czy to prawidłowa temperature wg ciebie była?
Off topic - fajny zrzut ekranu - /wiele cennych info o Tobie/ Bump: Ostatnio edytowane przez Hipesz ; 28-10-2014 o 14:35 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Informacje nie są tajne, dlatego nie wycinałem tego z lenistwa, a jedyne co 'o mnie' to gry, w które w wolnych chwilach, których mam mało to gram Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Forscan pokazał 14 st prawidłowo, ponieważ auto stało z otwartymi drzwiami, a temp. otoczenia to 12 stopni w tamtym momencie. Jak już pisałem, przerabiałem klimę manual na auto, błędów pod kompem wcześniej nie było. Silniczek w nogach kierowcy kręci prawidłowo i zgodnie ze schematem, który mam dostępny do przerobienia manualnej na automatyczną klimę... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Hipesz
Model: S-max
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
|
A czy po zmianie na auto działała ci prawidłowo? Czy właśnie jesteś po zmianie i borykasz się z tym problemem? Pisząc o zmianie manual na auto masz na myśli zmiana klimy sterowanej pokrętłami na tą z panelem czy też wymieniałeś panel z przyciskiem ON/OFF na Auto ?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ps./ oscam/ he,he |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
O ile pamiętam to działała, bo zmieniałem jakieś 1,5 roku temu, sam już nie wiem teraz.
Manual w moim rozumowaniu, czyli to co miałem, to 3 pokrętła. Auto, panel przedliftowy z żółtym przyciskiem nawiewu na szybę. Link do tematu który podałeś dotyczy poliftowego auta, moje z podpisu jest 2001r. Oscam edukacyjnie i tylko na moich i legalnych uprawnieniach. Po prostu lubię sobie pogrzebać i używam tunera na Enigma2 i czasem coś grzebię, bo niestety producent dekodera ani dostawca sygnału nie ogarniają, żeby zrobić coś w stronę klienta. Robione wg tego opisu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Jakieś pomysły, sugestie, co spradzić, co zrobić dalej?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|