![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-01-2010
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 benzyna + gaz
Rocznik: 2001
|
Witam.
Ma forda mondeo 1.8 benzyna + gaz, 110 koni. już szukam wszędzie ale takiego co mam ja nigdzie nie mogę znaleźć. Autko pali i jeździ nawet nawet, ale od niedawna na wolnych obrotach zaczął bardzo brzydko pracować, chodzić jak traktor i bardzo twardo jak dizel. Na komputerze za uwarzyłem dziwną pracę sondy lambda tzn, pokazywała ok 0.45 V, wymieniłem na używaną i po wymianie działało wszystko fajnie przez jeden dzień i sytuacja powróciła tak samo. Stąd moje pytanie czy sonda może się tak uszkadzać że pokazuje 0.45V, przy dodaniu gazu wskazania rosną do 0.8V. Czy może przyczyną jest coś innego? Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
Pierwsza sonda ma oscylować od 0 do 1 a druga mieć w miarę stała wartość ok 0,5v
Klapki sprawdzałeś ?
|
|
|
#3 |
|
|
klapek nie sprawdzałem, dowiedziałem się o nich właśnie teraz i jedno co wiem to wczoraj widziałem jak była spadnienta dzwignia od siłownika tych klapek. Napewno się tłukły, po założeniu jeszcze nie sprawdzałem czy się tłuką, więc przypuszczam że jak będzie spokój to będą dobre.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sonda nie pracuje, sprawdzę jutro zasilanie grzałki sondy i masę. Bo podpinając się pod komputer gazu sonda stoi 0.45V a czas wtrysku benzyny cały czas rośnie i słychać po silniku że jest zalewany. dla mnie jest tylko to dziwne że używana sonda na początku działała dobrze a potem "uszkodziła" się tak samo jak pierwsza. właśnie nie co z tym wszystkim robić. Jeszcze wyczyszczę przepływomierz.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009
|
sprawdz cewke zaplonowa albo ja wymien.niespalone paliwo(brak zaplonu) zostaje wyrzucone do wydechu stad ten blad w odczycie i nierowna praca
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
jak sonda pierwsza stoi to narazie nie ma co szukać w układzie WN
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009
|
niewazne
Ostatnio edytowane przez dariuszk24 ; 18-11-2014 o 11:51 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Czytałeś pierwszy post ? sonda leży to jak ma dobrze jeździć.
|
|
|
#8 |
|
|
Rustin masz racje sonda jest padnięta, dzisiaj sprawdzałem zasilanie grzałki sony, napięcie jest, wyczyściłem przepływomierz, ERG chodzi dobrze. Podpiąłem komputer jeszcze i druga sonda żyła a pierwsza żadnych zmian 0.4-0.5V. Mają mi jeszcze wysłać jedną sondę z racji że ta jest na gwarancji rozruchowej, jak ta wtedy nie ruszy to kupię już nową.
Sprawdziłem jeszcze te klapki i po podpięciu siłownika tłuką się strasznie i tu mam jeszcze pytanie, co z nimi robić? na forach jedni usuwają drudzy wymieniają. W każdym razie jak siłownik był odpięty to było cicho. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A jak by padnięte było wysokie napięcie to na gazie było by masakra, a silnik tak samo na gazie jak na benzynie. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Może być też coś z WN ale to prędzej podczas jazdy czuć niż na wolnych obrotach.
Czy wywalić klapki to sam zdecyduj, poczytaj. Ja wywaliłem 4 lata temu, teraz też tak bym zrobił.
|
|
|
#10 |
|
|
Dzięki za pomoc. jednak sonda padnięta była, wymieniłem i działa.Po tym całym czyszczeniu pojeżdżę trochę na benzynie a potem zrobię na nowo mapę gazu.
Zdjąłem siłownik z klapek i zablokowałem je w pozycji otwartej, uspokoiło się klepanie, jak będę kiedyś miał czas to po prostu je wywalę. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|