![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-01-2015
Model: Fusion
Silnik: 1.4
Rocznik: 2004
|
Witam Panowie,
Mam problem z Fordem Fusionem z 2003 r. Sprawa wygląda tak, że próbowałem go dzis odpalić za pomoca kabli rozruchowych. Przyznam, że z roztargenia pomylilem biegun plusowy z minusowym, co w efekcie spowodowalo iskrzenie. Już od jakiegos czasu mam problem z rozruchem i niestety w taki sposob musze odpalac auto. Wymienilem kable, swiece a problem nadal pozostal. Wczesniej rozrusznik kręcił teraz zapalają się ikonki na desce rozdzielczej a jedna lampka kontrolna układu unieruchamiania silnika, czerwona z klodka caly czas miga a rozrusznika w ogole nie slychac aby krecil. Pytanie czy zle podlaczenie moglo spowodowac, ze auto w ogole nie chce odpalic? czy istnieje prawdopodobieństwo, ze immobilizer sie rozkodowal? co z robic w takim przypadku? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Michał
Model: Był: Ford Fusion FX Gold był: Fiat Croma jest: Ford Focus kombi
Silnik: duratec 1,4 80 KM; 1,9 JTD 150KM; Duratorq 1,6TDCi
Rocznik: 2006, 2006, 2016
|
Serwis i podpięcie pod komputer diagnostyczny, względnie dobry elektronik samochodowy i czynność j.w. Macher musi mieć aktualne oprogramowanie do fordów.
Możliwe, że coś się uszkodziło lub poprzestawiało w elektronicznym module sterującym. Sam raczej nie dasz sobie z tym rady. Komputerowe badanie diagnostyczne w zeszłym roku (2014) kosztowało w ASO ok. 200-250zł. Ostatnio edytowane przez michalpodroznik ; 10-03-2015 o 21:58 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
W Warszawie odezwij się do kolegi mayak - może zgodzi się podjechać pomóc...
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dodam, ze dzisiaj wymieniłem akumulator na nowy i nadal to samo. Rozrusznik nie kręci, swieci się kontrolka immo. Jakiś czas temu po podpięciu pod kompa, wyskoczył błąd U2510 CAN a więc nieprawidłowe dane w odniesieniu do bezpieczeństwa pojazdu. Pytanie, czy w takim przypadku konieczna jest wizyta w ASO forda i co za tym idzie wydanie kupe siana? czy jest ktoś kompetentny w Warszawie kto mógłbym sobie z tym poradzic?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rocznik: 2006, 2006, 2016
|
Tak jak pisałem – sam nie dasz sobie z tym rady.
Informację o koledze „mayak”, który może pomóc, masz powyżej. Prywatnie za diagnostykę też ktoś „skasuje” pieniądze. P.S. Może to „głupia” podpowiedź, ale sprawdź jeszcze bezpieczniki. Centralka z bezpiecznikami jest za schowkiem usytuowanym nad kolanami pasażera w desce rozdzielczej. Gdy wymontujesz schowek (uchylna szuflada schowka mocowana jest na dwa zawiasy, przykręcane na wkręty – zawiasy są usytuowane na dole szuflady schowka), na tylnej ścianie schowka masz schemat centralki bezpieczników z podaniem amperażu każdego z bezpieczników. Może od iskrzenia padł np. bezpiecznik obwodu rozrusznika. U mnie ostatnio od podłączenia nawigacji do gniazda zapalniczkowego (minimalne obciążenie) też przepalił się bezpiecznik. Wymiana bezpieczników jest banalnie prosta. Sprawdź też, przy okazji, inne bezpieczniki. O bezpiecznikach (oznaczenia, schematy, miejsce usytuowania centralki) masz w instrukcji obsługi forda na stronach od 133 do 136. Ostatnio edytowane przez michalpodroznik ; 12-03-2015 o 11:34 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dzieki kolego za wszelkie porady, wszystko juz wczesniej sprawdzilem i nie ma zadnych efektow. Pisałem do kolegi mayak ale nic nie odpisuje, wiec zapewne nie pomoze. Oddalem go dzisiaj do ogarnietego elektryka, wiec zobaczymy co powie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#7 |
|