![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 100 ps
Rocznik: 2005
|
Witam, Kupiłem elektroniczny termometr i mam zamiar go zamontować w samochodzie. Czujnik temperatury zewnętrznej planuję umieścić w przednim zderzaku, tylko nie wiem jak się z tym kabelkiem przecisnąć przez ściankę...
Ma ktoś jakiś pomysł? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: 3x C-Max
Silnik: 1.8 TDCi / 1.6 TDCi (109 KM) + FAP / 1.6 TDCi (109 KM)
Rocznik: 2006,2006,2004
|
Hm ale na przednim zderzaku jest on narażony na różne bolączki a pozatym myślę, że może oszukiwać w czasie jazdy, może warto by wybrać inne miejsce?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Fabryczny czujnik temperatury jest pomiędzy zderzakiem a chłodnicą. Bywają tam też kable z zaślepionym gniazdem, jeżeli auto nie ma pomiary temperatury. Było pisane tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Jeżeli kable są i nie chcemy zmieniać liczników, możemy je wykorzystać. Prowadzą do GEM, wtyczka C95 pin 28 kabel biały z czarnym paskiem i C95 pin 30 brązowy z żółtym paskiem. Jeśli kabli nie będzie, można przebić się przez gumę w grodzi, wprowadzającą instalację z komory silnika za GEM.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
1. C95, to która dokładnie wtyczka? kolor i rozmiar.
Zrobiłem 2 zdjęcia 2 różnym wtyczkom w okolicach chłodnicy (pod plastikiem), widok z góry: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I moje pytanie: czy któryś z kabelków jest od termometra? Jeśli nie, to od czego one są? EDIT: kabelki od termometra są na dolnym zdjęciu. Kupiłem taki termometr: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jeśli okazałoby się, że jednak są to kabelki od termometra, to czy mogę je przeciąć i dołożyć termometr z zakupionego urządzenia? Myślałem o tym, żeby właśnie wpiąć się nowym termometrem do GEM i wykorzystać sam termometr w przodzie auta łącząc z fabrycznym kabelkiem (jeśli jest). Mam nadzieję, że opisałem to w miarę jasno... Aha, potrzebuję jeszcze instrukcji demontażu przedniej konsoli (nawiewy i poniżej przyciski do ogrzewania szyby tylnej). Dzięki. Ostatnio edytowane przez Fazik83 ; 05-10-2015 o 22:50 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4
|
C95 - małe zielone złącze front 2
Te pierwsze zdjęcie to prawdopodobnie czujnik zderzenia od poduszek Drugie jest podobne do złącza właśnie od termometru powinno sie znajdować na przednim pasie od strony chłodnicy. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Tak, znalazłem dziś... (wiem, że niedziela, ale mnie korciło).
Kabelki są w GEM i czujnik jest z przodu, więc wszystko jak na dłoni, kilka lutów i ma być. Aha, muszę zmienić lokalizację włącznika podgrzewania szyb tylnich - przesunąć o jedną pozycję (do końca) w prawo - mówię o tym włączniku pod regulacją nawiewu. W związku z tym jak zdemontować i podmienić sloty nie niszcząc po drodze plastików? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Zarejestrowany: 21-07-2010
Model: focus kombi
Silnik: 1.6 zetec
Rocznik: 2001