Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-03-2015, 20:42   #1
karolekw1983
ford::average

Imię: Karol
Model: C-max II
Silnik: 1.6 tdci 115 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Błąd P042F a temperatura powietrza

No i wyskoczyła niespodzianka, którą jakiś czas już obserwuję. Podczas jazdy zapaliła się kontrolka check engine. Komp pokazuje błąd P042F tj. podobno zawór EGR zablokowany w pozycji zamknięty. Autko nie straciło mocy, nie kopci, wydaje mi się, że idzie normalnie. Spalanie nie podskoczyło. Kontrolka potrafi zgasnąć zaraz po uruchomieniu silnika, po czym nie widać jej przez np. 200 km albo 40 km (różnie) i zapala się znowu (świeci dłużej lub krócej). Ale jednak częściej jak już się zapali to po ponownym odpaleniu auta świeci się dalej. Skasowanie kompem nic nie daje - pojawia się znowu. Moja żona zauważyła (w sumie to faktycznie jest prawidłowość), że kontrolka przeważnie zapala się przy dodatnich temperaturach, a gaśnie gdy złapie mrozik. Nie wiem czy to jakaś zależność, ale tak to wygląda.
Sprawa jest wkurzająca generalnie, bo przecież auto prawie nowe a na desce coś świeci. Podrzućcie jakieś sugestie. Czyszczenie EGR, wymiana, może jakiś problem z elektryką?

karolekw1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2015, 19:13   #2
karolekw1983

Domyślnie Odp: Błąd P042F a temperatura powietrza

Przetestowałem auto Forscanem, również LIVE DATA. Zawór ewidentnie się przycina. Szybko wyskakuje błąd 042F. Nie zawsze powoduje to zapalenie się lampki MIL. Decyzja zapadła. Kupiłem zawór używany z rozbitka z niecałym 1000km przebiegu. Będzie wymiana. Dam znać jak to wyjdzie.
Stary 30-03-2015, 23:51   #3
karolekw1983

Zawór wymieniony. Autko zrobiło się żwawsze zdecydowanie. Forscan test DTC i dupa, znowu błąd 042F. Natknąłem się jednak w opcjach serwisowych Forscana na akcje: reset wartości adaptacyjnych egr. Zapodałem. Potrwało to z 2 minuty. Kasowanie błędu i w drogę. Live data na laptopie, no i teraz zagrało. Wartość odchylenia rzeczywistego od wymaganego dla zaworu oscylowała wokół 0%, a nie jak wcześniej 99%. Błędu brak. Zobaczymy co będzie dalej. Dam znać.

Ostatnio edytowane przez karolekw1983 ; 30-03-2015 o 23:53
Stary 04-04-2015, 22:11   #4
karolekw1983

Wszystko OK po tygodniu jazdy. Błędów brak. Temat do zamknięcia.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania