Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-04-2015, 18:43   #1
darth_22
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 1,6TDCI 109KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Podnoszenie samochodu żabką

Witam,

Wymieniałem ostatnio opony na letnie i aż mnie serce zabolało jak zobaczyłem, że 'fachowiec' podniósł moje autko praktycznie za środek samochodu. Tzn. wsadził żabkę pod jak to on określił 'wzmocnienie' z jednej i z drugiej strony.

Nie znam się na temacie, ale on twierdzi, że to jest standardowa praktyka i że to jest bezpieczne. Czy to jest prawda? Ponadto zauważyłem, że po tej operacji mam dziwny objaw. Po odpaleniu samochodu, po przejechaniu 15 metrów słyszę jednorazowy odgłos: 'szmer' 2 sekundowy spod samochodu. I tak po każdym odpaleniu samochodu. Z czym to jest związane? Czy to możliwe, że on mi coś pogiął (chociaż na oko nie widać), zepsuł, czy też może jakiś inny objaw związany z nowymi oponami?

darth_22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2015, 18:56   #2
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
Domyślnie Odp: Podnoszenie samochodu żabką

Michał nie wiemy gdzie wkładał żabkę fachowiec, pokaż na zdjęciu. Jeśli zrobi się to w nie właściwym miejscu, próg może się zdeformować. Oponiarze raczej wiedza co robią. Odnośnie szmeru poczytaj pod tym linkiem: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Może miałeś a nie słyszałeś, tylko ekstremalne podnoszenie auta uwrażliwiło Cię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Łukasz pogonił z dublem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2015, 22:26   #3
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

zasadniczo wzmocniena sa z przodu i tyłu progu centralnie, lepiej uważać
Stary 20-04-2015, 22:25   #4
darth_22

Hmm... Mam identycznie jak pisze radek70 w swoim poście, czyli już wiem co to za odgłos. Uspokoiło mnie to w pewnym sensie...

Wstawił żabkę praktycznie pod środek samochodu, pod takim metalowym elementem jak profil, mniej więcej 15 cm od osi samochodu na wysokości środka drzwi. Jutro wgram zdjęcia.

Ostatnio edytowane przez darth_22 ; 21-04-2015 o 19:45
Stary 21-04-2015, 19:46   #5
darth_22

Teraz sam na zdjęciach widzę, że są one jakby lekko wgięte w miejscach gdzie je podstawił. Tylko nie wiem czy one takie już były czy to ten szmotek mi zrobił...

Czy to ma jakiś wpływ na auto, jakaś geometria czy coś? Auto prowadzi się normalnie

http://zapodaj.net/39fdc84ddb865.jpg.html
http://zapodaj.net/354c39915045b.jpg.html
Stary 21-04-2015, 20:59   #6
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Nie no są wgięte, ale na szczęście nie wygięte. Dodatkowo przygniecione osłony termiczne wydechu. Nie jestem mechanikiem, ale to raczej nie jest miejsce do podnoszenia samochodu wskazane przez producenta. Nie są to jakieś poważne uszkodzenia wpływające na cokolwiek. Widzę, że oponiarze mają żniwa i liczą tylko pieniądze. Po co tracić czas i podnosić cztery razy skoro jest kolejka, albo zaraz może nadjechać kolejny klient. Poszanowanie cudzej własności mają gdzieś, przecież od spodu nie widać. Ciekawe czy swoje auto tak podnosi? Patrzysz im na ręce, a oni i tak robią swoje. To się napisałem, ale denerwuje mnie takie podejście. Ręce opadają ...
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2015, 23:05   #7
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

wewnętrzna podłuznica, aż dziw ze sie komus tak głęboko chciało wpychać lewarek
Stary 23-04-2015, 22:57   #8
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak głęboko chciało wpychać lewarek
pewnie cały tył lub cały przód, za jednym zamachem... mniej operacji do wykonania.
Niezłe traktowanie auta klienta... ja bym chyba z nimi trochę powalczył, ale to trzeba zaraz przy robocie za łapy łapać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnym gumiarzom, powiedziałem że powinni pracować w F1 przy wymianie, skoro im tak się spieszy i więcej moja noga tam nie postała. Skończyło się na kupnie drugiego kompletu felg i wożę tylko koła...
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2015, 23:50   #9
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

ja tez podnoszę całe auto, jeśli jest taka możliwość, ale albo za punkty w progach albo za podłużnice zewnętrzne, albo za punkty fabryczne, ale żeby pod tunel środkowy? no chyba że to był podnośnik płytowy
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania