![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Czy jest możliwość obniżenia momentu włączania wentylatorów na niższą temperaturę. Obecnie włączają sie przy 106 stopniach, a chciałbym obniżyć moment włączenia np na 98 stopni.
|
|
|
#2 |
|
|
Az wierzyć sie nie chce, że nikt nie ma chęci coś podpowiedziec w tym temacie.
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Wiatrakami steruje elektronika. Musiałbyś oszukać czujnik temperatury - podłączyć odpowiedni rezystor szeregowo albo równolegle w zależności od charakterystyki czujnika.
Nie lepiej usunąć przyczynę niż leczyć objawy?
|
|
#4 |
|
|
Dziekuję za podpowiedż, już prawie doszedłem co się dzieje, ale chciałbym troche poeksperymentować.
Inne pytanie, co zrobić, aby chodzące już wentylatory nie wyłączały się wraz z przekręceniem kluczyka, tylko jeszcze chodziły aż zbiją temperaturę do 98 stopni, przy niepracującym silniku. |
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-06-2014
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 95KM > mod 137KM
Rocznik: 2011.09
|
Odpal klime ale to na włączonym silniku, lub podaj napięcie. Jeden czujnik jest odpowiedzialny za 1 jak i 2 bieg wentylatora
Ostatnio edytowane przez technikibart ; 17-04-2015 o 22:25 |
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
ale to wciąż mechaniczne włączanie a nie automatyczne
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-06-2014
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 95KM > mod 137KM
Rocznik: 2011.09
|
Tosz co za problem dobrać sobie taki? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ,a jak nie pasuje to sobie zaprogramuj jakiegoś atmela i po problemie. Do automatycznego i tak jest potrzebny czujnik więc nie wiem co ci to pomoże? Można również po kombinować z rezystorem jak w/w.
Ostatnio edytowane przez technikibart ; 17-04-2015 o 23:14 |
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dziękuję za podpowiedzi, ale jeszcze raz wyjaśnię mój problem.
Nadeszły temperatury plusowe, i mój samochód po skończonej jeżdzie, a że ma układ taki że jak wentylatory pracują schładzają ciecz, a wyłączę silnik, to i one natychmiast stają. Wtedy niepracujący silnik łapie wyższą temperature, i spod korka zbiorniczka wyrównawczego wywalało płyn. Około 1 litra. Tą przypadłość usunąłem, kupując korek nowy za 11 zł, i już nie wywala. Ale pomyślałem aby zapobiec temu na przyszłość, jak zrobić ,aby wentylatory, pomimo wyłączenia silnika, jeszcze chodziły, a nawet jak zgaszę silnik, po paru minutach same się włączyły, wystudziły płyn i się wyłączyły. Tak miałem w Oplu Omedze 2.0 l benzyna, i było tam wszystko OK. U siebie porobiłem czyszczenia, sprawdzania, termostat, i bez, tylko pozostało to, o czym napisałem wyżej. |
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Musimy znaleźć +12V, który zasila sterownik wentylatorów i spróbować zmienić go na stały +, a nie po zapłonie. Trzeba będzie sprawdzić pobór pradu po zatrzymaniu wentylatorów, bo może wtedy rozładowywac aku. Rozwiązaniem może być jakiś prosty wyłącznik czasowy, który odłączy nam przekaźnikiem sterownik powiedzmy po 10 minutach.
Bump: Pozostawienia + na sterowniku może nic nie dać, bo sygnał idzie z komputera silnika i jego czujnika temperatury. Trzeba sprawdzić schematy. Może najprościej będzie dołożyć dodatkowy wyłącznik termiczny, elektroniczny albo mechaniczny. Ostatnio edytowane przez radek70 ; 19-04-2015 o 13:36 |
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009
|
Może udałoby się zrobić tak jak jest w silnikach Zetec-E. Dodatkowy bezpiecznik (F98, 30A) zasilany bezpośrednio z akumulatora,wyłącznik termiczny(N349) i podpięcie tego równolegle z silnikiem wentylatora.
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|