Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-07-2015, 21:59   #1
esiu
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Dziwna praca zaworu EGR.

Witam,
Mam Focusa Mk1 1.8 TDCi 115KM. Od ponad roku borykam się z problemem dosyć silnego kopcenia z wydechu. Podejrzewałem zabrudzony zawór EGR ze względu na to, iż autko jeździ głównie po mieście. Kupiłem więc specjalny środek Liqui Molly do czyszczenia tego zaworu i po jego użyciu można było zauważyć delikatną poprawę. Ostatnio samochód nawet stał się jakoś bardziej dynamiczny (kopcił też jakby mniej) pomimo, że ostatnie takie czyszczenie robiłem w listopadzie. Niemniej jednak w tym miesiącu czekała mnie wymiana oleju, więc postanowiłem wcześniej przeczyścić także EGR. Po czyszczeniu zaworu oraz wymianie oleju samochód niestety stał się jakby mniej dynamiczny. Ponadto zauważyłem że po krótkiej trasie ok. 10 km straszenie zabrudził się wydech. Zdemontowałem jeszcze raz rurę z intercoolera i przy użyciu lusterka i lampki (kiepski dostęp) sprawdziłem w jakim stanie jest w środku zawór EGR. Wyglądał na czysty więc poprosiłem drugą osobę żeby załączyła silnik i dodawała gazu tak do 3000 obrotów. Ja w tym czasie obserwowałem przy użyciu lusterka zachowanie "grzybka" zaworu. Co ciekawe na wolnych obrotach grzybek co jakiś czas delikatnie się otwierał, a raczej podskakiwał jakby pod chwilowym większym ciśnieniem powierza z kolektora wylotowego. Po dodaniu gazu zawór otwierał się coraz mocniej wraz ze wzrostem obrotów silnika. Dziwne bo z tego co mi wiadomo powinien działać zupełnie odwrotnie. Moje pytanie jest więc takie: co może być przyczyną tak dziwnego działania zaworu oraz czy metoda sprawdzania była poprawna ? Zastanawiam się czy odłączona podczas testu rura z intercoolera, a co za tym idzie brak dopływu świeżego powietrza z turbiny do kolektora dolotowego może powodować nieprawidłową prace "grzybka" zaworu ??? W zaworze jest za niskie ciśnienie powietrza dolotowego, które w normalnych warunkach (zmontowany układ) domknęłoby ten grzybek przy zwiększeniu obrotów? Dodam jeszcze że samochód ma przejechane ok. 67 tyś. kilometrów więc na razie wykluczam wtryski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Proszę o pomoc w tej sprawie. Wiem, że można zaślepić EGR ale nie o to mi chodzi.

esiu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2015, 12:14   #2
zeno169
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Focus MK I
Silnik: 1.8 TDCI (101)
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Dziwna praca zaworu EGR.

Cześć,

Jeżeli chodzi o środek Liqui Molly to nie wierze że po jego zastosowaniu widać było różnice, ponieważ testowałem ten środek na WYCIĄGNIĘTYM kolektorze dolotowym, który był dość mocno w sadzy, a zawór EGR był wręcz w smole (mimo to mój focus nie kopcił prawie w ogóle).

Odczucia - środek miał bardzo duże problemy z rozpuszczaniem 0,5 cm nalotu z sadzy, za to doskonale rozpuszczał cieńką warstwe smoły - czyli można powiedzieć że do regularnego stosowania co 20 tysięcy się nada - później nic nie wyczyści trzeba zdzierać wszystko ręcznie.

Co do pracy zaworu EGR i kopcenia w Twojej foce:

Jak odkręcisz grzechotką na przedłóżce 4 śruby przy kolektorze wydechowym (przy jego wyjścu w wydech) i rozepniesz wydech za elastycznym łączeniem to bez trudu wyjmiesz i wyczyścisz katalizator. Mówie o tym, ponieważ to może być jedna z przyczyn kopcenia, a raczej odrywania się nalotu sadzy, który się nazbierał od mulącej jazdy w mieście.

Jak po kupnie swojej foki wyjąłem katalizator i przedmuchałem go sprężarką to leciało z nigo tyle czarnej sadzy że wyglądało to jakby Wójek Władek odpalił starego Ursusa i ciągnął pod góre 5 przyczep zborza. Nic tylko czarna chmura dymu leciała z wydechu przez około 1 min.

EGR

Sam zawór EGR na wolnych obrotach przy postoju na biegu jałowym powinien być uniesiony - czyli otwarty.

Jeżeli wrzucisz go na obroty jak pisałeś wcześniej 3 tys i będziesz utrzymywał równo gaz zawór ten dalej będzie delikatnie uniesiony do góry.

EGR opada na maxa i zamyka dopływ spalin tylko w momencie wciśnięcia pedału przyspieszenie do "podłogi", czyli jak na chwile depniesz gaz do końca, grzybek powinien wysunąć się do końca i zamknąć dopływ spalin, po odjęciu gazu od razu się otworzy (uniesie grzybek).

Jeżeli u Ciebie zawór ten, na wolnych obrotach nie chce unieść grzybka, czyli otworzyć się, może to oznaczać nieszczelność w podciśniowych wężach lub pękniętą membrane zaworu.

Odepnij przewód (rurkę) idącą od zaworu EGR i spróbój zassać ustami, powinien się wtedy grzybek unieść do góry oraz pozostać w tej pozycji dopóki nie przestaniesz trzymać podciśnienia. Jak będzie wszystko ok to zobacz czy węże podciśnieniowe są odpowiednio podłączone.

Sprawdz zawór a później będziemy szukać dalej - może zacięta geometria, lub dziurawy intercooler przez co nie ma ciśnienia ładowania, może czujnik w intercoolerze, brudny przepływomierz, filtr powietrza - przyczyn może być mnustwo ale sa dość proste do zlokalizowania.

Pozdro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zeno169 ; 22-07-2015 o 12:19
zeno169 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2015, 11:39   #3
jarekstg
ford::average

Imię: Jarek
Model: focus mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dziwna praca zaworu EGR.

witam. podlacze sie do tematu z pytaniem jak wyczyscic zawór EGR bez rozbierania go (DEMONTARZU Z SILNIKA), czy srodek o nazwie BOLL ZMYWACZ DO ELEMENTOW SILNIKA nada sie do wyczyszczenia zaworu EGR na wlaczonym silniku ( pryskając nim w rure za INTERCOOLEREM zaraz przy ZAWORZE EGR)
tak na tym filmiku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

pytam sie dlatego iz moj focus 1.8 TDCI stal sie momentami strasznie mulowaty i kopci na czarno tak jak na tym filmiku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Z góry dziekuje za pomoc

Ostatnio edytowane przez jarekstg ; 21-08-2015 o 11:43
jarekstg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania