![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2003
|
Witam.
Przymierzam się do remontu silnika 2.0 benzyna(+gaz od 01.2013). Bierze olej jakieś 1-1.2l na 1 tys. Mechanik zrobił probe olejową,wyszło coś takiego: http://zapodaj.net/2ec22cc45da14.jpg.html Stwierdził mechanik ze dwa pierścienie do wymiany i inne podstawowe rzeczy przy takiej usterce.(koszt max 2000-2500 z robocizną) Tylko jeden problem a mianowicie mechanik powiedział ze remont będzie możliwy jeżeli blok jest cały wiec moje pytanie do was jest takie co myślicie o tym bloku,czy waszym fachowym okiem możliwe jest że blok jest cały czy już jest do dupy przy takim wyniku próby olejowej(przy takim braniu oleju)? Proszę o pomoc tych co maja doświadczenie z takimi silnikami(co juz robili remont durateca ,bądź mechaników od fordów) czekam na odpowiedzi pozdro. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Po pierwsze, zmień mechanika, bo może sie okazać, że remont przerasta jego wiedzę i siły.
Mechanik który jak zrozumiełem z Twojego opisu chce wymieniac dwa pierścienie, i to pod warunkiem że blok cały. A może on jest w kawałkach, ale jak samochód jeżdzi to pewnie cały. Pierścienie zawsze wymienia się w kompletach, i to na wszystkich cylindrach. Bo kolejne rozebranie silnika, aby wymienić kolejny pierścień, to koszt prawie taki sam. Nie bardzo mogę wyczytać z tego obrazka, jakie sa wartości cisnienia, ale na oko z tego co widać, zdjęcie głowicy, wyjęcie tłoków jest konieczne, aby dokładnie ocenić stan, i co należy dalej robic. |
|
|
|
#3 |
|
|
Pwenie mu chodzilo ze dwa pierscienie sa zapieczone...
Najbardziej mi zalezy na waszej opini na temat tego bloku silnika czy faktycznie moze on sie nie nadawac do remontu...jak bylo u was... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Nie może blok nie nadawać sie do remontu,jak silnik jest na chodzie, a nie wyciagnięty gdzieś ze złomowiska, spod płotu.
a skąd on może wiedzieć, że są zapieczone pierścienie. To tylko można wiedzieć, jak się wyjmie tłoki. A bez wyjęcia, to tylko zgadywanka. Podaj wartości cisnienia z tej kartki co zamieściłeś, jakie cisnienie bez a jakie z olejem. Ostatnio edytowane przez salom ; 03-10-2015 o 15:10 |
|
|
|
#5 |
|
|
kurcze nie wiem jakie tu cisnienie(nie moge dokladnie powtorzyc co on mi mowil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....). na postawie tej proby olejowe stwierdzil ze jest dol silnika do remontu. i jezeli blok caly(niewyjechany) to mozna brac sie za remont a jak nie to wymienic silnik.(a dobry silnik znalezs graniczy z cudem...)
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|