Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-11-2015, 13:20   #1
Piotr3K
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Fiesta
Silnik: 1,25
Rocznik: 2004
Domyślnie 1.8TDCI Szarpie na niskich obrotach i kilka innych

Witam,

Stałem się posiadaczem Mondeo MKIV z silnikiem 1.8 TDCI 125KM.

Zrobiłem samochodem 2000 km i mam kilka obserwacji, co do nieprawidłowej pracy i z tego wynika kilka pytań.

Samochód ma w tej chwili niemal 190 kkm.
Na początku wszystko było wszystko ok. Jednak przy dłuższej trasie okazało się, że samochód zaczął szarpać na początku bardzo sporadycznie przy obrotach 1800 – 2000. Na temat trochę poczytałem, ale brak wniosków, albo temet nie rozwiązany, albo różne rzeczy były przyczyną (zawór podciśnieniowy sterowania turbo, pęknięta gumowa rurka od intercoolera, filtr paliwa, rura miedzy IC a EGR, czujnik położenia sprzęgła, wężyki od podciśnienia, sterowania turbo itd.)
Teraz szarpanie jest trochę częstsze i nie tylko po przejechaniu dłuższego dystansu.
Szarpie przy lekko wciśniętym gazie i spokojnej jeździe w zakresie 1800 – 2200 RPM.
Szarpie czasami przy ruszaniu na drugim biegu w okolicy 2000 (tu już przy mocniej wciśniętym gazie).

Na luzie na postoju z wciśniętym gazie odczuwalne jest lekkie trzęsienie nadwoziem przy obrotach 1300 – 1800. Tu myślałem o dwumasie, ale innych objawów brak na razie.

Generalnie samochód nie kopci. Zdarzyło się tylko raz, że wypuścił większą chmurę (szarą) przy odpalaniu. Jednak było to po postoju 3 dniowym. Wtedy nie odpalił od razu – po ułamku sek. od przekręcenia kluczyka, a rozrusznik musiał zakręcić kilka razy (ze 3 - 4 sek.) po przekręceniu kluczyka.

Przyspieszanie - doładowanie odczuwalne jest najbardziej na 3 i 4 biegu ok. 2100 – lekko wgniata w fotel, pozostał biegi bardziej płynnie. Czy tak ma być?

Do wymiany jest miska olejowa – korozja i mały wyciek spod uszczelki miski (właściwie nie widoczny ubytek oleju).

Samochód miał zmieniony rozrząd z kasetą.

Liczyłem się z wymianą sprzęgła z dwumasą i tej miski, ale widzę, że chyba potrzeba by było lepszej diagnostyki.

Co polecacie sprawdzić na początek? Jestem laikiem w dziedzinie TDCI i nie chcę tak jeździć, żeby nie wpędzić się w poważniejsze koszty i awarie.

Czy w Płocku na chwilę obecną polecacie jakiś warsztat gdzie można oddać samochód na uczciwą i sensowną diagnostykę/naprawy?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Piotr

Piotr3K jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania