![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Transit
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
|
Witam,
Jako nowicjusz z czasowym nożem na gardle, nie jestem w stanie przekopać forum pod katem odnalezienia odpowiedniego tematu, a problem jest następujący: W niedawno zakupionym fordzie transicie furgon 280s 2.0 podczas redukcji biegów z 4 na 3, raptem drążek zatrzymał się w środkowej pozycji. Brak możliwości manewru w którąkolwiek ze stron. Zapłon w dół, start od nowa - to samo. Przy trzeciej próbie zaskoczyła 1, dojechałem do parkingu i próbowałem jeszcze raz od startu silnika 1 i wsteczny. Ledwo wchodzą, kupa hałasu, trzeszczy. Nie znam sie, mechanik ze mnie żaden. Co to za ustrojstwo mogło sie skopac? Dodam, że przy obrotach 1800-2000, szczególnie na 3 i 4, występuje brzęczenie - podobno dwumasa, choć mechanik doradził dalsze użytkowanie - dwumasa, jak mówił, da o sobie znać w całym zakresie obrotów gdy nadejdzie jej czas. Podczas redukcji na 2 przed zakrętem, występuje pojedyńczy trzask dokładnie o tej samej barwie dzwięku. Pomocy! Ostatnio edytowane przez noizz ; 24-05-2015 o 21:09 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Popraw tytuł wątku, bo spadnie do zsypu.
Prawdopodobnie wybierak na skrzyni (łożysko wybieraka) blokuje się. Trzeba odpiąć linki i sprawdzić, czy biegi dają się załączać ręką, czy jednak wybierak jest zablokowany. Jeżeli wybierak jest uszkodzony, to jego naprawa/wymiana jest możliwa bez wyjmowania skrzyni. Zakładam, ze sprzęgło pracuje normalnie... Może być wiele innych przyczyn, nie opisałeś problemu jednoznacznie... Mechanik o dwumasie mówi coś od rzeczy.
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Transit
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
|
Dzięki.
Nie jestem w stanie lepiej opisać problemu, gdyż średnio u mnie ze słownictwem fachowym a tym bardziej ze znajomością podzespołów czy ich współpracy. Sprzęgło, posądzam, jest w porządku, nie stwierdziłem problemu podczas pracy. Jedyny problem, jaki zauważyłem, to brzęczący dźwięk przy wąskim paśmie obrotów - w szególności pod górę NAWET bez obciążenia na pace. Oraz te pojedyńcze brzęknięcia podczas redukcji przed zakrętem :/ Sprawdziłem po odpięciu linek - biegi wchodzą bez problemu. Testowałem później na drodze i problem póki co ponownie nie wystąpił. Jutro start w 2000km trasę - szkoda byłoby to holować zza granicy. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Jeżeli tak pracuje bez problemów i sprzęgło jest ok, to na zewnątrz skrzyni pozostał do sprawdzenia wybierak pod dźwignią zmiany biegów - dostęp od spodu auta po odpięciu zatrzasków dekla. No i linki.
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: transit
Silnik: 2.4
Rocznik: 2008
|
Podepnę się pod temat. Mam Transita 2008 napęd na tył. Problem polega na tym, że po nagrzaniu silnika zaczynają coraz ciężej wchodzić wszystkie biegi, uczucie jest takie jakby zaginała się linka. Lewarek lekko chodzi w lewo i prawo natomiast jak przesuwam do przodu lub do tyłu chodzi ciężko. Sprzęgło działa prawidłowo, na odpowiedniej wysokości, biegi wchodzą bez zgrzytu. Poziom oleju w skrzyni prawidłowy. Niedawno kupiłem ten samochód. W komisie powiedziano mi że długo stał, około pól roku i musi się "rozchodzić". Po tygodniowym użytkowaniu biegi zaczęły wchodzić w miarę lekko. Od dwóch dni coraz ciężej. Objaw ten występuje po około dwóch godzinach jazdy po mieście zarówno przy pracującym jak i wyłączonym silniku sprzęgło wciśnięte. Czy miał ktoś z takim objawem do czynienia i wie co jest przyczyną?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|