Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-01-2024, 18:22   #1
SKr
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Ford Mondeo kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Nieuprawniony pobór pradu na postoju - elektrozagadka

Cześć
Ta historia wydarzyła się naprawdę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Akumulator padł, wymiana na nowy bo stary był za stary podobno. Nowy akumulator pada po 3-4 dobach na parkingu - okres letni.
2. Kontakt z elektrykiem samochodowym ktory nie stwierdza ucieczki prądu po pomiarach. Sugeruje nie do końca sprawną pracę alternatora. Decyzja - regeneracja - 800 zł. Ucieszony wracam do normalności. Po paru dniach jazdy, po tygodniu postoju na urlopie, samochód działa, akumulator sprawny. Wyprawa nad morze i pierwsze objawy spadku napięcia po dwóch do trzech dób postoju. Po powrocie do domu sam zacząłem miernikiem szukać kradziezy prądu ale miernik zazwyczaj nic nie wykazywał. Sprawdzam akumulator i okazało się, że ma wyciek. Myślę sobie, pierwszy był stary a drugi miał wyciek - bingo! Kupuje nowy i żegnam się z problemami. Po jakimś czasie analogiczna sytuacja z nowym aku - po krótkim nieużytkowaniu samochodu zjazd napięcia poniżej 10 volt i już nie odpala, ledwo kręci rozrusznikiem. Ładowanie i znowu jeździ. Kolejny elektryk, pomiary i nic... wszystko w normie. Wykryliśmy, że przekaźnik modulu sterowania silnikiem, po zamknięciu samochodu regularnie cyka, co około 40 sekund, wtedy dochodzi do wzrostu poboru prądu powyżej ampera, opada, znowu cyka i tak przez nawet kilkanaście minut, najdluzej ponad 20. Myśleliśmy, że to to, ale potem czytam tu na forum, że te mondki tak mają i ze to nie problem. Czasami nie cyka po zamknięciu, czasami cyka (co gdyby tak całą dobę cykał? Może tak? Ktoś to zna?). PRzy okazji naprawiam zacinające się na przełączniku światła mijania, jakaś usterka, udało się ją naprawić, ale odpięcie modułu sterowania i podpięcie ponowne spowodowało, że system nie rozpoznawal kluczyków więc laweta i do znajomego mechanika mechanika bo on sam nie ogarnie tego... . Tam samochod stal ponad miesiac, zanim łaskawie się nim ktos zajął skutecznie zbywając mnie co kilka dni słowami, że "już zaraz, chwileczke i będzie". Po około póltora mięsiąca drugiemu mechanikowi udało się doprowadzić system do stanu sprzed odpięcia modułu komputera, odbieram samochód, pozbywam się 1000 zł i jade do domu ciesząc się, że w ogole jeździ. Problem poboru prądu nadal istnieje, nikt nie jest w stanie zdiagnozować dlaczego i co, raz pobiera, raz nie pobiera. Wszelkie sugestie mile widziane, nie ,śmiać się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wystarczy, że ja się śmieję z fachowców u ktorych zostawiłem około 1800 zł plus drobne na naprawy których być może nie musiało być (albo oni śmieją się ze mnie). Jedynie codzienne odpalanie i jeżdzenie fordem ratuje akumulator przed rozladowaniem - nigdy nie wiem, kiedy ten pobór jest a kiedy nie bo jeszcze nie udalo sie ani echanikom ani mnie wylapac tego momentu. Katastrofa.

Ostatnio edytowane przez SKr ; 03-01-2024 o 18:24
SKr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2024, 18:39   #2
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Nieuprawniony pobór pradu na postoju - elektrozagadka

Jaki licznik, jakie radio?
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2024, 18:40   #3
SKr
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Ford Mondeo kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki licznik, jakie radio?
Licznik oryginalny zwykły - nie converse, radio wbudowane oryginalne. Model z 2009 roku, 2.0 TDCI.
SKr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2024, 18:47   #4
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Nie cytuj calych postów, zwłaszcza gdy odpowiadasz bezpośrednio na nie.

Trzy typy licznika, ktory?

Cztery typy fabrycznych radio, które?
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2024, 23:25   #5
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Prosimy info jak wyżej.
Dodatkowo, co było wymienione w alternatorze, ew testowo odłączyć go.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania