![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-02-2016
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 duratec benzyna
Rocznik: 2002
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
W zeszłym tygodniu po dłuższych poszukiwaniach kupiłem Mondeo mk3 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wszystko było pięknie ładnie dopóki nie wsiadłem do niego rano kolejnego dnia, gdy miałem jechać do pracy. Wsiadam odpalam samochód próbuje wbić bieg a tu ZONK... Ani 1 ani 5 o wstecznym nie mówiąc. Po około 2 minutach udało się wbić 1 i jakoś dalej poszło. Kiedy po pracy wsiadłem do niego sytuacja powtórzyła się. Odstawiłem samochód do mechanika. Sprawdzaliśmy linki od biegów(minimalny luz), zostało zrobione odpowietrzenie wysprzęglika. Wszystkie biegi wchodzą gdy jednak puścimy sprzęgło podpompujemy ze 2-3 razy już żaden bieg nie chce wejść. Zrobiliśmy próbę. Przód na lewarku, jedna strona, tak aby koło było w górze. Ja wcisnąłem sprzęgło i zacząłem zmieniać biegi zaś mechanik powoli kręcił kołem które było w górze. Dodam, iż robiliśmy tą próbę przy odpalonym silniku. Nie mam już pomysłu co to może być. Liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
Nie chcę być złośliwy, ale zacznij od archiwum forum. Temat stary i dobrze znany.
Generalnie przyczyną takiego stanu rzeczy jest problem z zacierającym się wysprzęglikiem na wieloklinie wałka. Dodam, że na upartego można to przesmarować bez ściągania skrzyni, oczywiście nie rozwiąże to zupełnie problemu. Ja tak zrobiłem i jest zdecydowana poprawa (dostajesz się przy otwór przy wysprzęgliku, odsuwasz tłok wysprzęglika i smarujesz wałek. Wpadłem na to przez przypadek. Tylko nie używaj smaru grafitowego. Jak to nie pomoże to zostaje Tobie zwalenie skrzyni i zmontowanie wszystkiego z dopilnowaniem wyczyszczenia ww. wałka. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Moderator
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Mondeo Ghia
Silnik: 2,0 TDDI 115 Kucy
Rocznik: 2001