Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-04-2016, 21:20   #1
extreme84
ford::beginner

Imię: Adam
Model: focus mk2, fiesta mk7
Silnik: 1.6 TDCI 90ps, 1.2 60PS
Rocznik: 2008, 2015
Domyślnie Nowe nakrętki do oryginalnych alufelg

Cześć,
ponieważ moje fabryczne nakrętki do 16 calowych alufelg fordowskich (takich jak na zdjęciu):

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

w większości mają już pourywane metalowe osłonki (a te co jeszcze je mają są już mocno ruchome) postanowiłem wymienić je na nowe.
Zakupiłem nakrętki o oznaczeniu ACPA-1012-DXA. Wg. sprzedawcy jest to najnowszy model, zastępujący te z odpadającymi osłonkami. Jednak te nowe nakrętki są nieco węższe w najszerszym punkcie stożka (dokładne wymiary na zdjęciu poniżej), stąd moje pytanie, czy aby na pewno będą dobre do mojego auta.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Chciałbym się upewnić przed montażem, żeby nie skończyć tak, jak ten Pan poniżej...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez SRS ; 08-04-2016 o 21:41 Powód: jesteśmy w dziale Focus i to wystarczy
extreme84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2016, 21:30   #2
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Nowe śruby do oryginalnych alufelg ford focus mk2 FL

Cytat:
Napisał extreme84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zastępujący te z odpadającymi osłonkami.
A ja mam wszystkie te osłonki na miejscu. Jak kowal je obsługuje, to odpadają.

Tobie nie chodzi o śruby - zmień tytuł i w treści na nakrętki.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2016, 21:37   #3
extreme84

Domyślnie Odp: Nowe nakrętki do oryginalnych alufelg ford focus mk2 FL

Zapewne zużycie wynika z używania w warsztatach kluczy pneumatycznych, ale niestety większość idzie na ilość a nie na jakość, stąd po każdej wymianie kół osłonek jest mniej :/
Stary 08-04-2016, 21:52   #4
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
Domyślnie Odp: Nowe nakrętki do oryginalnych alufelg ford focus mk2 FL

Cytat:
Napisał extreme84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Chciałbym się upewnić przed montażem, żeby nie skończyć tak, jak ten Pan poniżej...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
To jakaś ekstremalna sytuacja... Zawsze trzeba patrzeć na ręce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ja mam wszystkie te osłonki na miejscu. Jak kowal je obsługuje, to odpadają.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zawsze podziwiałem Cię za rzeczowość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kapturki, temat rzeka. Jak oponiarz ustawi niski moment na pistolecie i dokręci ręcznie, to raczej nie zniszczy osłonek. Jak kowal ma ustawione na max, bo kolejka stoi, to koła nam nie odpadną, ale wyklepane kapturki tak. Najlepiej mieć opony na dwóch kompletach felg i dokręcać je samemu ręcznie z wyczuciem. Nie zgubimy kół i nakładek na nakrętki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2016, 23:56   #5
extreme84

Domyślnie Odp: Nowe nakrętki do oryginalnych alufelg

Dyskusja się rozwinęła, ale wciąż nikt nie odpowiedział mi na pytanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sądzicie, że te nowe nakrętki będą odpowiednie? Średnica stożka w najwęższym punkcie (czyli na początku gwintu) jest taka sama, ale jak widać na zdjęciach maksymalne średnice stożków są już inne.
Stary 09-04-2016, 08:48   #6
tomch77
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus II FL Kombi, Focus II Kombi
Silnik: 2.0 tdci/136, 1.6 tdci/110
Rocznik: 2008, 2007

Kąt stożka nakrętki wydaje się dobry, choć ja mam wątpliwości co do średnicy bo np w moich autach, w najszerszym miejscu ma 26mm.
Pozostaje przymierzyć do felgi.
Warto kupić nakrętki z ruchomą stożkową podkładką, są mniej "agresywne" dla gniazd (otworów) śruby w feldze.

Ostatnio edytowane przez tomch77 ; 09-04-2016 o 08:53
tomch77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2016, 09:10   #7
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Ładnie gość uglebił tego Mondka.
Co do pytania moim zdaniem te śruby prawie niczym się nie różnią prócz tego że stożek w nowej śrubie jest krótszy a w starej kończy się wcześniej ale średnica całego stożka jest prawie taka sama. Z drugiej strony na starej śrubie widać jak daleko wchodzi śruba w stożek w feldze i moim zdaniem jeśli zostawiasz stare felgi zostaw stare śruby.
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2016, 09:26   #8
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
średnica całego stożka jest prawie taka sama.
Autor tematu dokładnie zmierzył, a ty mu tu takie bzdurne widzimisię piszesz (i jeszcze o śrubach).

W tej sytuacji zmierzyłbym średnicę otworu w feldze i wtedy będzie jasne ile milimetrów średnicy kołnierza stożka będzie wystawać ponad otwór. No i rzeczywiście lepsze dla felg będą z ruchomą podkładką, ale jak tyle lat miałeś ze stałą i nic się nie działo, to już teraz nie zaszkodzi.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2016, 09:44   #9
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Autor tematu dokładnie zmierzył, a ty mu tu takie bzdurne widzimisię piszesz (i jeszcze o śrubach).
Napisałem "prawie takia sama".
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2016, 10:12   #10
extreme84

Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na starej śrubie widać jak daleko wchodzi
Sugerując się śladem od felgi na starej nakrętce, wnioskuję ze na nowej zostanie jeszcze ciut zapasu tego stożkowego kołnierza.

Cytat:
Napisał tomch77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w najszerszym miejscu ma 26mm.
Czyli jeszcze mniej niż w nowych nakrętkach, które kupiłem. Bardziej obawiałem się ze będą za wąskie.

Cytat:
W tej sytuacji zmierzyłbym średnicę otworu w feldze i wtedy będzie jasne ile milimetrów średnicy kołnierza stożka będzie wystawać ponad otwór.
Zmierze przed wymiana, bo felgi leżą teraz w przechowalni opon.

Dzięki za odpowiedzi!
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania