![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-06-2016
Model: MII
Silnik: 1.8
Rocznik: 1998
|
Witam, posiadam forda mondeo, diesel 1.8 w turbinie, mam problem wlasnie z turbiną, otóż, przyśpieszając autem, turbina w fordzie uruchamia sie w około 2000 tyś obrotów (coś koło tego, nie pamiętam dokładnie), gdy turbina się załączy, silnik zaczyna bardzo głośno pracować (wskakuje na wysokie obroty) obrotomierz skacze do ponad 4 tys (auto nie przyśpiesza) dalej się toczy swoim tempem, po chwili silnik się uspokaja, wraca do normalnej pracy, obrotomierz również.
Znalazłem jedną z przyczyn, okazało się, że przewodzik podciśnienia zaworu turbiny był przepalony, wymieniłem na nowy, po kilku dniach problem wrócił ponownie. A co najlepsze, z przewodem jest wszystko ok, nie zauważam tam jakichś problemów. Czy jest ktoś, kto miał podobny problem i znalazł przyczynę? bo kurcze, boje się, że będę musiał pół auta rozbierac, aby znaleźć przyczyne która jest (wielką niewiadomą). Gdzieś spiernicza chyba podciśnienie, ale pytanie, gdzie..... Raczej z turbo jest wszystko ok, bo gdy jest wszystko sprawne, auto ma bardzo dobre przyśpieszenie, przynajmniej bylo przez te kilka dni, gdy znów coś jej odwaliło. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Z boostera wychodzi gumowy wężyk, później metalowa rurka i znów gumowy wężyk przy turbo. Czy po ściągnięciu pierwszego wężyka przy pompie leci stamtąd ropa? Jeśli tak to do wymiany membrany boostera.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pierwszego przewodu nie demontowałem, drugi przewód, wychodzący z metalowej rurki do turbiny był przepalony, wymieniłem i było ok kilka dni, sprawdzilem go i wydaje się być ok. Tego pierwszego nie patrzyłem nawet, ale zobaczę go, sprawdzę i dam znać, dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Odświeżam, nie leci ropa i w dalszym ciągu jest problem z turbina, skręciłem na nowo przewody, sytuacja się uspokoiła do czasu, po chwili, tj kilku minutach znów padło i nie chciało przyśpieszać.
Co może być przyczyną? booster? |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
A co ma sprzęgło do tych objawów? wszystko jest dobrze, gdy działa turbina, biegi wchodza, auto jedzie, to wygląda tak, jakby turbo się załączyło, ale nie spełniało swojej roli. A ja grzebałem przy przewodach od turbiny, gdyby to był problem sprzęgła, to objawy by występowały dalej.
W początkowej fazie, gdy wymieniłem przedarty przewód, auto jeździło dobrze przez kilka dni, było przyśpieszenie, ale znów coś pieprznęło i pytanie teraz co, dziś wymieniłem opaski tego przewodu (odchodzącego od boostera), auto przez około 20km miało bajeczne przyśpieszenie, biegi zmieniałem szybko, jak w jakimś benzyniaki, a przecież to stary diesel. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kilka tygodni temu wymienialem przewód dochodzący do turbiny z tego metalowego przewodu, to właśnie po nim przez kilka dni było dobrze. A teraz znów coś nie tak, przewody i opaski są 100% sprawne, po dzisiejszej, ponownej weryfikacji. Jedynie co mnie niepokoi to świeży olej przy EGR, ale nie wiem czy to jest jakiś wyciek mający z tym coś wspólnego. Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 23-07-2016 o 22:30 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
to dlaczego, po szperaniu przy przewodach turbiny, naglę było bajecznie na jakiś czas, a potem znów się popsuło? kończące się sprzęgło raczej nie powinno mieć znaczenia od tego, czy grzebie coś przy turbinie, czy też nie. To mnie dziwi
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC