Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-06-2016, 11:37   #1
Dirk96
ford::beginner

Model: MII
Silnik: 1.8
Rocznik: 1998
Domyślnie [diesel 1.8 turbo] Nieciekawa praca turbiny

Witam, posiadam forda mondeo, diesel 1.8 w turbinie, mam problem wlasnie z turbiną, otóż, przyśpieszając autem, turbina w fordzie uruchamia sie w około 2000 tyś obrotów (coś koło tego, nie pamiętam dokładnie), gdy turbina się załączy, silnik zaczyna bardzo głośno pracować (wskakuje na wysokie obroty) obrotomierz skacze do ponad 4 tys (auto nie przyśpiesza) dalej się toczy swoim tempem, po chwili silnik się uspokaja, wraca do normalnej pracy, obrotomierz również.

Znalazłem jedną z przyczyn, okazało się, że przewodzik podciśnienia zaworu turbiny był przepalony, wymieniłem na nowy, po kilku dniach problem wrócił ponownie. A co najlepsze, z przewodem jest wszystko ok, nie zauważam tam jakichś problemów.

Czy jest ktoś, kto miał podobny problem i znalazł przyczynę? bo kurcze, boje się, że będę musiał pół auta rozbierac, aby znaleźć przyczyne która jest (wielką niewiadomą).

Gdzieś spiernicza chyba podciśnienie, ale pytanie, gdzie.....

Raczej z turbo jest wszystko ok, bo gdy jest wszystko sprawne, auto ma bardzo dobre przyśpieszenie, przynajmniej bylo przez te kilka dni, gdy znów coś jej odwaliło.

Dirk96 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2016, 14:27   #2
Tvvardy
ford::professional

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
Domyślnie Odp: [diesel 1.8 turbo] Nieciekawa praca turbiny

Z boostera wychodzi gumowy wężyk, później metalowa rurka i znów gumowy wężyk przy turbo. Czy po ściągnięciu pierwszego wężyka przy pompie leci stamtąd ropa? Jeśli tak to do wymiany membrany boostera.
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2016, 14:42   #3
Dirk96

Pierwszego przewodu nie demontowałem, drugi przewód, wychodzący z metalowej rurki do turbiny był przepalony, wymieniłem i było ok kilka dni, sprawdzilem go i wydaje się być ok. Tego pierwszego nie patrzyłem nawet, ale zobaczę go, sprawdzę i dam znać, dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-07-2016, 18:41   #4
Dirk96

Odświeżam, nie leci ropa i w dalszym ciągu jest problem z turbina, skręciłem na nowo przewody, sytuacja się uspokoiła do czasu, po chwili, tj kilku minutach znów padło i nie chciało przyśpieszać.

Co może być przyczyną? booster?
Stary 23-07-2016, 19:32   #5
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał Dirk96 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
turbina w fordzie uruchamia sie w około 2000 tyś obrotów (coś koło tego, nie pamiętam dokładnie), gdy turbina się załączy, silnik zaczyna bardzo głośno pracować (wskakuje na wysokie obroty) obrotomierz skacze do ponad 4 tys (auto nie przyśpiesza) dalej się toczy swoim tempem
To, co tutaj napisałeś jest objawem ślizgającego się sprzęgła.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2016, 22:16   #6
Dirk96

A co ma sprzęgło do tych objawów? wszystko jest dobrze, gdy działa turbina, biegi wchodza, auto jedzie, to wygląda tak, jakby turbo się załączyło, ale nie spełniało swojej roli. A ja grzebałem przy przewodach od turbiny, gdyby to był problem sprzęgła, to objawy by występowały dalej.

W początkowej fazie, gdy wymieniłem przedarty przewód, auto jeździło dobrze przez kilka dni, było przyśpieszenie, ale znów coś pieprznęło i pytanie teraz co, dziś wymieniłem opaski tego przewodu (odchodzącego od boostera), auto przez około 20km miało bajeczne przyśpieszenie, biegi zmieniałem szybko, jak w jakimś benzyniaki, a przecież to stary diesel.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kilka tygodni temu wymienialem przewód dochodzący do turbiny z tego metalowego przewodu, to właśnie po nim przez kilka dni było dobrze. A teraz znów coś nie tak, przewody i opaski są 100% sprawne, po dzisiejszej, ponownej weryfikacji. Jedynie co mnie niepokoi to świeży olej przy EGR, ale nie wiem czy to jest jakiś wyciek mający z tym coś wspólnego.

Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 23-07-2016 o 22:30
Stary 23-07-2016, 23:06   #7
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał Dirk96 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
obrotomierz skacze do ponad 4 tys (auto nie przyśpiesza)
A na co to wskazuje? Na turbinę? Może źle to opisałeś, ale to jest objaw ślizgającego się sprzęgła.
Stary 23-07-2016, 23:39   #8
Dirk96

to dlaczego, po szperaniu przy przewodach turbiny, naglę było bajecznie na jakiś czas, a potem znów się popsuło? kończące się sprzęgło raczej nie powinno mieć znaczenia od tego, czy grzebie coś przy turbinie, czy też nie. To mnie dziwi
Stary 24-07-2016, 12:33   #9
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
To mnie dziwi
Mnie też dziwi ten opis. Chyba że, gdy działa turbo, większa moc silnika powoduje ślizganie sprzęgła, gdy moc jest mniejsza, sprzęgło się nie ślizga.
Stary 24-07-2016, 13:24   #10
Dirk96

To jak sprawdzić sprzęgło?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat