![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-10-2013
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1,8
Rocznik: 2001
|
Witam, mam problem a mianowicie chodzi o sprężynę z amora, mocowanie pod maską to gdzie są 3 śruby i ta w środku od kolumny mcphersona wpadła mi do środka.. przebiła to mocowanie i wraz z nakrętką wylądowała w środku, sprężyna jest teraz lekko załamana bo od góry nic jej nie trzyma, próbowałem na lewarku ściągnąć koło, gdy odkrecilem śruby na kole i zsunąłem felge to automatycznie napór sprężyny docisnął tarcze hamulcową do środka felgi i lipa, spręzyna sie wygięła jeszcze bardziej w srodku, zostawiłem tak na lewarku, I tu nasuwa się moje pytanie, czy wystarczy ściągnąć srężynę ściągaczami, wszystko od nowa skręcić, naciągnąć ew. wymienić poduszkę u góry a to miejsce gdzie śruba wpadła do srodka dać np 2/3 stalowe nakrętki o większej średnicy żeby śruba już nie przeszła z powrotem w dół? czy moze zaspawać to miejsce? nie znalazłem nigdzie odpowiedzi więc pytam specy od fordów.
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Proszę poprawić tytuł tematu na zgodny z zasadami forum .
Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Niestety, musisz to wszystko wyjąć, bo inaczej się nie da tego ustawić bez wyjęcia. Musicz załawtwiś sciągacze sprężyny, po ściągnięciu odkręcić śrubę półośki, i wyjąć sprężynę, oraz resztę.
Mając to wszystko wyjęte, jak nic nie uszkodzone, złożyć prawidłowo, skręcić, zdjąć ściągacze i zamontować z powrotem, jak powinno być. |
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
Cytat:
Ps. Lewy mam ściągacze. Pisz na PW jakby co. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Łatwiej jednak półośkę, wielokrotnie sprawdzone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|