Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-03-2017, 22:59   #1
hubis
ford::amateur

Model: Jeep
Silnik: 5.2l V8
Rocznik: 1997
Domyślnie Jak dobrze diagnozować forda?

Witam mam takie pytanie może ktoś się zna i ktoś wie, bo ja szukam od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć informacji jak dobrze i zgodnie ze sztuką podejść do diagnostyki komputerowej fordów.

Generalnie przy diagnostyce komputer prześwietla nam kilkanaście modułów w samochodzie, przeważnie jak już uda nam się je sczytać to otrzymamy pogrupowane na moduły błędy. Dalej otrzymujemy błąd w formie np.

P0023:42f gdzie P0023 oznacza krótki tyt. np "ciśnienie doładowania turbosprężarki poza zakresem". a 42f np. oznacza "nieprawidłowe działanie" "bład aktywny lub nieaktywny itd." .

Niby wszystko spoko, ale tak na moje to są takie ogólne wstępne opisy błędów, i teraz pojawia się mój problem czyli bardziej poważne podejście do blędów. Jeżeli jest bład P0023 to znaczy, że na czujniku doładowania np. pojawiło się ciśnienie 3,00 bar, gdzie dopuszczalne maksymalne dla komputera silnika jest np. 2,50 bar, i w chwili w której to ciśnienie było większe od 2,50 bar przez 5 sekund to wtedy komputer ma wyświetlić błąd p0023. Tylko że to są moje domysły, i jeśli chodzi o część błędów to można się domyślić i zgadnąć o co chodzi, ale przeważnie błędy są takie mocno z dupy i opisy do nich również. Np. aktywator hamulca postojowego, nieprawidłowe działanie elektryczne. I NIC WIĘCEJ, bez specyfikacji technicznej parametrów jakie napięcie, albo wartość i gdzie była zła nie jesteśmy w stanie praktycznie nic zdiagnozować w Fordzie. I teraz moje pytanie, gdzie szukać tej specyfikacji. Nie wierze, że w ASO siedzi diagnosta i sobie myśli "aktywator elektryczny hamulca" hmm... to będzie ręczny czy może jednak Parking w powershifcie ? Na pewno ma dostęp do komentarza, parametrów itd związanych z błędami. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

hubis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania