![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK2
Silnik: 2000 + LPG
Rocznik: 1997
|
Witam.
Mam na 99 % uszkodzony zawór PCV (odpowietrzenia skrzyni korbowej) - nie będę się rozpisywał tylko nadmienię, że czytałem o objawach, sprawdzałem itd. ..... a w tej chwili po prostu odłączyłem rurkę od nie go do kolektora i wisi sobie swobodnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zawór już kupiłem nowy (idzie pocztą). W tym temacie wszystko jest jasne. Teraz sedno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zawór osadzony jest w separatorze oleju. Jednym z symptomów jego uszkodzenia jest to, że na dole kolektora oraz w rurce jest olej. Ale ten olej powinien być "przefiltrowany" w separatorze oleju. Nie wiem dokładnie jak on jest zbudowany (mało o nim w necie) ale wydaje mi się, że jest tam w środku jakiś filtr (prawdopodobnie z jakieś siatki stalowej). Jeżeli on jest "zawalony" olejem to wymiana zaworu PCV na nie wiele się zda (po jakimś czasie olej z separatora znowu zawali zawór). Sam separator jest chyba niedostepny a razem z PCV kosztuje majątek. Czy zatem można go wymontować i wyczyścić (np. benzynką ekstrakcyjną czy czymś podobnym) i czy jest tam jakaś uszczelka (pomiędzy nim a blokiem), którą trzeba będzie po odkręceniu wymienić ? Czy ktoś z Was się do tego dobierał albo ma jakieś informacje na ten temat ? Pozdrawiam Marek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK2
Silnik: 2000 + LPG
Rocznik: 1997
|
Znalazłem na jakieś amerykańskiej stronie (ford contour - to bliźniaczy model mondeo Mk2 na tamten rynek):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] .... może się komuś przyda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Czyli wiem jak wymontować separator oleju (przynajmniej teoretycznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) i że jest tam uszczelka. Pozostaje pytanie co jest w środku i czy można to jakoś wyczyścić ? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|