![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-06-2009
Model: Mondeo kombi mk1
Silnik: 1.8 115km
Rocznik: 95
|
witam mam zamiar zrobic mojemu zetecowi 1.8 troszke lepszy dostep do powietrza mam zamiar wyrzucic caly stary uklad wrac z filtrami zalozyc stozek w miejsce fabrycznego filtra i od niego rura doprowadzic powietrze do silnika wczesniej zrobic obudowe stozkowi i od niej pod sam zderzak rure dolotowa z zimnym powietrzem.kilka pytan:
jaki filtr kupic? co z przeplywomierzem bede musial w tych rurach ktore kupie wraz z filtrem wyrzezbic miejsce na niego czy juz tam bedzie? widzialem na allegro taka turbinke(zwykly wiatraczek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) ktory montuje sie chyba w dolocie przed filtrem daje to cos czy tylko taki bajer? jak juz to wszystko zaloze to jaki kolejny krok powinienem postawic zeby silniczek lepiej pracowal?strumienica?moze wymiana swiec na jakies lepsze i tym podobne poprawki co jeszcze mozna zrobic w tym silniku??? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2007
Model: 525, Smart 600 turbo brabus
Silnik: 2,5l. m51b25, 600ccm turbo75KM
Rocznik: 1995, 1999
|
temat na forum poruszany już niejednokrotnie
w większości wypadków stożkowy filtr powietrza i "customowy" dolot niestety nie dodają mocy, a wręcz przeciwnie, zabierają ją niestety :/ najlepszym sposobem jest opisywane gdzieś tu na forum przez Piro modyfikowanie fabrycznej przepustnicy (tylko i wyłącznie domowymi sposobami) bo to zwykle własnie na niej są największe opory co do strumienicy ... owszem można, ale podobno działa ona tylko wtedy gdy jest wstawiona mniej więcej w 5/7 całkowicie przelotowego i jak najmniej powyginanego układu wydechowego a nie w miejscu katalizatora na fabrycznym wydechu z dodatkowymi dwoma tłumikami co do świec to ... ja tam nie wiem, ale podobno silniki typu zetec nie za bardzo lubią cokolwiek oprócz motorcrafta, ale jak tam sobie chcesz ja na początek próbowałbym modyfikować hamulce i zawiechę, a dopiero potem bawił się w modyfikacje silnika (pod warunkiem że jest on w pełni sprawny) ale ... każdy idzie swoją drogą
|
|
|
#3 |
|
|
hamulce mam seryjne ale po remoncie wszystko nowe przewody cylinderki tarcze(wentylowane)klocki bla bla bla...zawieszenie to tak wszystko co z ukladu kierowniczego jest takze po wymianie tych wszystkich koncowek drazkow simerblockow itp a teraz czeka go wymiana amortyztorow i sprezyn ale nie zastanawiam sie nadal czy sprezyny nizsze czy seryjne i czy amory twarde czy bardzo twarde dlatego najpierw chcialbym jakies ulepszenia w silniku zrobic autko i tak bedzie stalo w garazu do czasu zakonczenia oststniej naprawy
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2007
Model: 525, Smart 600 turbo brabus
Silnik: 2,5l. m51b25, 600ccm turbo75KM
Rocznik: 1995, 1999
|
poczytaj ten temat: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
myślę ze sporo ci on wyjaśni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#5 |
|
|
tutaj jest raczej o bardzo kosztownym i generalnym przerabianiu silnika mi chodzi o takie kosmetyczne zmiany ktore mozna wykonac samemu w domu jak doloty uklad wydechowy itp. a z ta przepustnica to jak lepiej zalozyc od zeteca 2.0 czy powiekszyc przeloty w mojej?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
'Kosmetyczne' zmiany nie dają żadnych efektów. Prawdziwy tuning kosztuje i to jest dogmat. Nie da się obejść. Poza tym , nie wiem czy wiesz ale auto modyfikuje sie w pewnym ustalonym kierunku jednocześnie oddalając się od utylitarnego charakteru jaki nadała mu fabryka.
Np modyfikując auto na moc tracimy na ekonomi. Modyfikując na trakcję tracimy na komforcie itd. You follow ? Nie da się mieć wygodnego dupowozu co pali 5 na sto ,ma 200 kuni i bierze winkle jak po szynach. Są jednak metody na szybsze i bardziej dynamiczne auto bez dotykania silnika w ogóle. Tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie do czego auto ma słuzyć. |
|
|
|
#7 |
|
|
rozumiem i masz racje nie zeby cos bylo lepsze to inne cos musi byc za to gorsze ale moj samochod ma sluzyc mi tylko do przynoszenia satysfakcji z tego ze udalo sie polepszyc w nim cos, przerobic, tamto ma lepsze lub inne niz seryjne itd....nie wazne jest raczej dla mnie ile bedzie palil czy to ze zbyt glosno pracuje a juz tym bardziej to iz nie przechodzi przegladuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
No to na początek wez się za zawias.
Skoro masz wymieniać sprężyny i amortyzatory , to sprężynki od razu twarde i krótsze np -30 mm , do tego mogą być standardowe gazowe amortyzatory i będziesz miał najprościej i budżetowo. Szczegółowo to Ci na pewno podpowiedzą chłopaki od Mondków , bo FWD to nie moja specjalność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dalej , tuleje metalowo-gumowe zawieszenia , zwłaszcza przedniego warto wymienić na poliuretanowe. Zadbać o górne mocowania mcphersonów, gumy czy co tam jest w Mondeo .. ma być bez luzów. Większe felgi dla zmniejszenia profilu opony , poprawią precyzję prowadzenia auta w zakrętach. Wszystko to do kupy , po kolei a zobaczysz efekty. Gwarantuję. Dzięki lepszemu prowadzeniu auta w skrajnych warunkach będziesz szybszy niż niejedna fura z teoretycznie mocniejszym motorem. Tylko przy obniżonym i twardym zawiasie zapomnij o jeżdżeniu do lasu na barabara ... coś za coś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|