Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-02-2017, 11:50   #1
wafel2908
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: ford mondeo mk3
Silnik: 20 tdci
Rocznik: 2003
Domyślnie Rozwalone koło pasowe wału korbowego,przestroga dla inyych

Witam kolegów,dla przestrogi opowiem Wam moją historię z CHIŃSKIM oryginalnym kołem pasowym.Do tej pory latałem na używanych oryginalnych kołach bo jak to zwykle bywa 80 zł to nie 300 więc zakładałem używane i jeździłem po 12 tysGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..Postanowiłem w końcu że zainwestuje w nowe,więc na alledrogo wyszukałem takie oto koło:[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Oczywiście znów głupia oszczędność ,ale 150 to nie 300,głupi ja:mo:.Koło przyszło, założyłem , pięknie się jeździ całe 2 tys km,aż tu nagle staje sobie pod domkiem i oczom mym ukazuje się piękna stróżka oleju,więc od razu maska w górę i co widzę?cały pasek wszystko zachlapane ,no to myk na kanał szybkie oględziny i co się okazało?Że zakupione owe koło rozleciało się tak, że wycięło dziurę w obudowie rozrządu i narobiło niezłego bałaganu.Normalne koła zrobione są tak że się po prostu rozwulkanizowują i dzwonią sobie,a w tym była z tyłu zwykła blacha jak od konserw ,która się wygięła i pięknie wycięła osłonę rozrządu.Reklamację Pan uznał ,zdziwiony był że takie coś się stało,reklamacja trwała 5 dni i kasa na koncie z powrotem więc chociaż tu nie było problemu.Jak już się wziąłem za na prawe to zajrzałem tez do rolki od alternatora ,i tam wielkie zdziwienie była rolka INNA O takim nr INA F-237481 która miała średnicę zew 59 cm:smash:.Ktoś coś założył ale nie do końca wiedział co miało tam być,koła leciały mi co 12 tys.Teraz założone koło dayco i rolka INA535007401 która ma odpowiednie wymiary,mam nadzieję że będzie teraz spokój z kołami.Także Koledzy i Koleżanki na moim przykładzie nie oszczędzajcie na tym,bo nie warto,i sprawdzajcie rolki alternatora,bo u mnie na 90 % to było przyczyną rozpadania się kół pasowych.Wrzucam zdjęcia rozwalonego koła

Jeżeli nie właściwy dział to proszę Admina o przeniesienie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg koło 1.jpg (95.7 KB, 102 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg koło2.jpg (95.6 KB, 96 wyświetleń)

wafel2908 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2017, 12:05   #2
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Rozwalone koło pasowe wału korbowego,przestroga dla inyych

Cytat:
Napisał wafel2908 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i tam wielkie zdziwienie była rolka INNA O takim nr INA F-237481 która miała średnicę zew 59 cm
średnica nie ma znaczenia ważne jest odstawienie od korpusu alternatora ale przy większej średnicy trzeba dobrać odpowiedni dłuższy pasek (+7-10mm czyli zamiast 1642 powinien być 1650 a może nawet więcej bo przeliczyłem różnicę tylko miedzy sprzęgiełkami a nie od podstawowej sztywnej rolki na alternatorze, której średnicy nie pamiętam) i tu był główny powód awarii bo przy tej średnicy sprzęgiełka i standardowej długości paska mocno dostaje napinacz i właśnie koło pasowe.

przy tym starym sprzęgiełku u ciebie wystarczyło by dać podkładkę ok. 0,6 mm żeby było idealnie ustawione (odstawienie pierwszego rowka 5,9mm a powinno być 6,5mm)

większa średnica sprzęgiełka powoduje, że wolniej się kręci alternator i mniej przez to obciąża silnik. często stosuje się takie myki przy podnoszeniu mocy silników (mniej mocy traci się na odbiorniki w układzie paska czyli więcej idzie na koła):
1 wersja - zwiększenie średnic kół pasowych na odbiornikach przy standardowym kole pasowym
2 wersja (bardziej popularna) - zmniejszenie średnicy koła pasowego na wale bez zmian kół na odbiornikach
obydwie sytuacje wiążą się z wymianą paska osprzętu na dłuższy (1) albo na krótszy (2)

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 01-02-2017 o 12:41
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2017, 09:41   #3
wafel2908
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: ford mondeo mk3
Silnik: 20 tdci
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Rozwalone koło pasowe wału korbowego,przestroga dla inyych

Bardziej chodziło mi o to w jaki sposób to kolo się rozleciało,niż o to sprzęgiełko bo to jest temat rzeka i jest już kilka wątków o tym.To koło nie powinno się w ogóle w ten sposób rozlecieć,dlatego napisałem żeby sobie ktoś bigosu nie narobił jak ja.A z tym sprzęgiełkiem może i masz racje,tylko u mnie ktoś założył 59 i pasek tak jak powinien być perzy 53.Raczej nie sądzę żeby u mnie odgrywało to role tuningową. Mam nadzieje że teraz już będzie ok.
wafel2908 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania