![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Posiadam Focusa mk3 2.0 tdci powershift 140km i od pazdziernika zeszłego roku nie mogę poradzić sobie z problemem temperatury zewnętrznej, na wskazniku pokazuje czasami -40 czasami trzy kreseczki a czasami na kilka sekund wskoczy prawidłowa temperatura (ale to dosłownie kilka sekund) przez zimę to nie przeszkadzało ale teraz klima by się przydała, mechanicy rozkładają ręce i każdy mówi o kablach ponieważ czujnik pod prawym lusterkiem wymieniony, kable od lusterka do kostki za drzwiami przegwizdane wszystko jest jak być powinno..
Spotkał się ktoś z tym problemem? komputer wyświetlał błąd IAT MAF (przepływomierz pojawiał się wtedy check) ale po wymianie check zniknął błąd wykasowany nie powrócił ale pozostał nadal P0073 Wysoka wartość sygnału w obwodzie czujnika AAT AAT to jest czujnik ten pod lusterkiem który również był wymieniany. Zdobyłem już schemat instalacji FF MK3 i czy myślicie że dobry pomysłem jest wpięcie się bezpośrednio pod komputer z tym czujnikiem AAT? Ponadto ze schematu wynika ze czujnik IAT i AAT są ze sobą powiązane, ma ktoś jakiś pomysł na diagnoze tego ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Mój pomysł jest taki.
Aby wykluczyć kable i czujnik polecałbym sprawdzenie czujnika w innym samochodzie lub miernikiem. Podłączyć czujnik bezpośrednio pod komputer, lub sprawdzić na końcu kabli przy komputerze czy odczyty z czujnika są takie same jak po podłączeniu miernika bezpośrednio. Jeżeli nadal będzie błąd to obstawiałbym na uszkodzone wejście komputera. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Dziękuję za pomoc, W innym aucie nie mam możliwości sprawdzenia, miernikiem sprawdzałem nie wiem jakie powinien mieć wartości ale nowy jak i stary czujnik miał bardzo podobne i do tego wartości zmieniały się wraz z zmiana temperatury.
Dzisiaj podpiąłem wg schematu bezpośrednio pod kompa i nadal ta sama sytuacja, to wejście do komputera o którym mówisz to kostka czy wewnątrz kompa ? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019