![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dawid
Model: Focus
Silnik: 1800 TDDI
Rocznik: 1999
|
Witam,
Nie doszukałem się rozwiązania problemu wiec pisze tutaj: Focus mk1 1.8 TDDI 90KM 216000 przebiegu Problem wyglada następująco - jadąc z większa prędkością tj 160+ po około 10-15 minutach zaczyna mrugać kontrolka ciśnienia oleju, pomaga wysprzeglenie i zwolnienie na chwile. Olej i filtry wymieniane na bieżąco. Miał ktoś podobny problem? Z góry dziękuje i pozdrawiam, Dawid. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Tylko zmierzenie cisnienia oleju manometrem mechanicznym na gorącym silniku, prawdę powie.
Ale wesoło nie jest. |
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Pewnie pompa oleju nie domaga, częsty przypadek w tddi, ale tak jak napisał salom zmierzenie ciśnienia na początek.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Dawid
Silnik: 1800 TDDI
Rocznik: 1999
|
Czyli sugerujecie ze gdzieś traci ciśnienie? To czemu tylko podczas takich wyższych prędkości to się dzieje?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Bardzo proste wytłumaczenie, na niższych obrotach nie potrzeba jeszcze tak dużej wydajności oleju do smarowania, może być częściowa zasyfiony smok pompy, i przy dużych prędkosciach pompa nie ma tyle oleju, nie stwarza ciśnienia,, i zapala się kontrolka.
natychmiast zdjąć miskę, oczyścic smok, sprawdzić cisnienie. Jeżeli tego nie zrobisz, niedługo będziesz szukał słupka silnika. |
|
|
|
#6 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Albo masz kolego wgniecioną miskę olejową, co jednak dawałoby nieco inny obraz tej sytuacji, albo (co raczej najbardziej prawdopodobne patrząc chociażby po roczniku i że to przedlift) masz nieszczelność na magistrali olejowej na takim metalowym kolanku - jak zrzucić miskę to fajnie to widać, taką stalową rurkę, grube kolanko i dalszy ciąg rurki. Z czasem się to wyciera, jest nieszczelne i powoduje problemy z ciśnieniem oleju gdy silnik ciepły i obroty wyższe. Warto też sprawdzić sam smok olejowy a szczególnie jego połączenia na kolankach i oringi. Nie warto z tym zwlekać - niedawno robiliśmy z kolegą identyczny problem w foce tddi od znajomego, i okazało się że już niektóre panewki na wale były mocno przytarte, szczególnie na pierwszym cylindrze. Co do pompy oleju to szczerze powiem auto miało nalatane około 300kkm i po umyciu jej i sprawdzeniu u znajomego specjalisty mechanika - nie wykazywała absolutnie żadnych problemów, nieszczelności czy dużego zużycia. Również moja foka zbliża się do magicznych 300kkm i pompa oleju działa jak należy, wiec nie wiem czy faktycznie to taki częsty przypadek w fokach tddi. W każdym razie to sprawdzenie co sie dzieje z samą miską i pod nią uważam za podstawę, bez problemu można sobie z tym dać radę samemu. Dodam jeszcze że w focusie znajomego, po uszczelnieniu tych kolanek, problem z kontrolką oleju zniknął na dobre.
Ostatnio edytowane przez zmulim ; 09-02-2017 o 15:11 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Częsty przypadek jak ktoś leje syf zamiast zalecanego oleju, wież mi że większość tych silników ma zatarte panewki przez wgniecioną miskę lub niedomagającą pompę oleju a kontrolka oleju nawet nie mrugnie bo ciśnienie mieści się w "normie", do tego dochodzi olej nieprawidłowy. Inna sprawa to że większość aut w Polsce ma nalot w granicach 200 tyś na liczniku a w rzeczywistości to wiadomo jak to wygląda wystarczy zobaczyć foki wystawione na zagranicznych portalach jakie mają przebiegi. Wiesz że sprzedaje graty do mk1 to pompy oleju schodzą prawie natychmiast.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Masz rację, jak się leje syf to tak się pewnie dzieje. O wgniecionych miskach słyszałem, ba, nawet miałem okazję taką miskę koledze wyklepywać. Tam problem jest taki że smok ma raptem parę mm odstępu od dna miski, totalna głupota. Trochę mnie wystraszyłeś z tą kontrolką oleju bo to taki "cichy zabójca" silnika. Ja na szczęście leję dobry olej i zgodny ze specyfikacją 5w30 no i trzymam się regularnie przeglądów, w zasadzie odkąd go mam a zrobiłem nim 140tys km (miał 150kkm jak go brałem z Niemiec) wywaliłem Formule (Castrol) i zalewam go Mobilem 5w30 Super 3000 XE i jak na razie śmiga... Miałem taką pompę oleju w ręce i powiem Ci że jej sama budowa jest banalna i na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie zwartej i solidnej... a jednak padają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
sprawdzić ciśnienie. możliwe ze pompa oleju, albo ze i panewki.
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Wincek
Model: , C-MAX,
Silnik: - 1,8 TDCI
Rocznik: --2008 -2016
|
Miałem podobny przypadek ,wyrobił się oring na łączeniu rurek i zasysało powietrze.Diagnozy u mechaników to pompa,panewki .Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|