![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jacek
Model: Ford C-Max Polift
Silnik: 2.0tdci DW-10 136km
Rocznik: 2007-2010
|
Witam, pisze w sprawie problemów z moją jedyną na aktualny moment maszynką do zarabiania pieniędzy którą przerobiłem na taksówkę. Niestety auto od ostatniego pół roku iwyłącznie się psuje. Silnik to jednostka DW10 2.0 tdci 136km. Po ogarnięciu całego układu paliwowego, zawieszenia z przodu nadeszła pora na elektronika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zadowolony iż w końcu udało mi się przejechać na jazdę testowa po uszczelnieniu przelewów od wtrysków zastanawiałem co może być przyczyną spadku mocy podczas jazdy. Wydawało się jakby ubyło z 30 koni. Na szczęście przy chęci zjazdu na zatoczkę w dosyć dużym mieście okazało się, że w całkowitej odchłani ciemności widniała dziura rozmiarów około 30x30x30 w którą wpadłem swoim fordem lewymi przednimi i tylnymi kolami przy ok. 30 na godzinę. Po tym zdarzeniu auto normalnie odpaliło, niby nic się nie stało, a właściwie ku mojemu zdziwieniu w końcu zaczęło normalnie przyspieszać. Niestety jeszcze tego samego wieczora zweryfikowała mnie rzeczywistość i ford pierwszy raz natrafił na błąd komunikacji w sieci can. Wszystkie ikonki zaczęły mrugać, silnik nagle nie reagował na gaz, choć chodził dosyć równo(Wtedy wystarczyło przekręcić stacyjkę do przodu i do tylu). Przez następne dni efekt jedynie się pogłębiał, jeden dzień było dobrze, następnie po zgaszeniu na stacji benzynowej musiałem odpinać i podpinać klemę żeby zapalił. Innego razu musiałem kręcić przez około 30 sekund żeby fordzik odpalił. Kolejnego dnia wystarczyło po zgaszeniu parę razy przekręcić kluczyk do przodu i do tylu żeby się naprawił. Zauważyłem ze błąd potrafił wyskoczyć tez podczas jazdy w przypadku najechania na jakaś większa skarpę śniegu lub próg zwalniający. Tydzień temu zaliczył swoja ostatnie przejażdżkę o własnych silach. Trasa około 30 min, zapalił i zgasił się prawidłowo, po 15 minutach próbuje go znowu odpalić, 3 razy odpalił się w trybie awaryjnym nie reagując na gaz. Stwierdziłem ze odpinam i podpinam klemę. Po tym momencie nie zakręcił już ani razu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z rzeczy zrobionych: -Poprawiona masa(Dodatkowy przewod 25mm^2 z akumulatora do podłużnicy, nowe przewody masowe do skrzyni biegow oraz do blachy do ktorej przymocowany jest komputer) -Przelutowane piny na wtyczce od zegarow(Zimne luty widoczne pod mikroskopem za 40 zł) -Sprawdzone oraz przeczyszczone wszystkie przekazniki pod maską -Sprawdzone wszystkie bezpieczniki pod maską -Zdjelismy takze glowny komputer, lekko podgrzalem silikon oraz odkleilem pokrywe w celu sprawdzenia czy nie wlala sie żadna woda. Na zewnatrz byly slady zuzycia. Wszystkie wtyczki od komputera sprawdzone, piny wydaja sie czyste. Na końcu dodam ze może i akumulator to śmietnik, za to nie stać mnie na razie na żaden inny i za każdym razem jak był testowany to podładowywałem go prostownikiem na 100%, a nawet przynosiłem jeszcze jeden mniejszy żeby na pewno go wesprzeć i miał odpowiednie napięcie. Błagam o pomoc, osobie której uda się pomóc gwarantuję jakieś dobre piwo(może być zero) oraz darmowy przejazd taksówką na terenie Trójmiasta. Pozdrawiam oraz życzę miłego wieczoru. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
W sterowniku może pękły luty na pinach, któregoś scalaka? Gdzieś przewody może są przetarte i robią zwarcie? Oscyloskop i sprawdzanie przebiegów po CAN. Jakiś błąd DTC?
|
![]() |
| Tagi |
| elektryka , nie odpala |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|