![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemysław
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 TDCI 133 KM (136 KM)
Rocznik: 2005
|
Dzień dobry,
Jak już pisałem wcześniej, posiadam Fordzika od niedawna, kupiony z pewnych rąk po regeneracji dwumasu i turba. Była to moja pierwsza wymiana oleju i filtrów w tym samochodzie (btw. zrobiłem to w ASO peugeot) i moim oczom ukazało się to (dokładnie to zostałem poproszony o zobaczenia tego) : <patrz zdjęcie> Auto z przebiegiem 185 tys, zrywne, sprawuje się dobrze, jedyny mankament to to że nie pali od strzała tylko musi pare razy obrócić co mi nie przeszkadza. Czytałem dużo postów o opiłkach w tych modelach, ale chciałbym uzyskać radę co dalej w zaistniałej sytuacji? Jęździć/przeczyścić układ i jeździć/zregenerować pompę, przeczyścić i jeździć/inne sugestie |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008
|
sprawdzić w jakim stanie wtryski , zregenerować/naprawić/wymienić ( do wyboru ) pompę , wyczyścić cały układ żeby pozbyć się opiłków
niektórzy robią same wtryski - z oszczędności - a o pompie zapominają/uważają że nie trzeba ? a to pompa właśnie jest przyczyną - jak nic nie robione to robota wtrysków jest psu na budę - tylko forsa idzie w błoto generalnie - robic wszystko jak najszybciej - nie oszczędzając Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Jest tego trochę no ale nie wiadomo kiedy ostatni raz był wymieniany filtr. Każdy doradzi ci inaczej ja np bym pojezdzil z 10 tyś i wtedy zobaczył co jest na dnie. Grunt to dobry filtr ja stosuje oryginał wymieniam co roku na jesień.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemysław
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 TDCI 133 KM (136 KM)
Rocznik: 2005
|
To teraz zasypie pytaniami:
1. Jak najszybciej? Nie mogę przez jakiś czas teraz jeździć? 2. Jakie najkorzystniejsze rozwiązanie z pompą wysokiego ciśnienia? 3. Czy prócz pompy wysokiego ciśnienia jest inna pompa niskiego ciśnienia? 4. Jak wygląda czyszczenie układu: 4.1 Jakie jest dojście do baku i czy idzie go "otworzyć w celu wyczyszczenia" 4.2 Jak wygląda sprawa z przewodami. 5. Ew. inne sugestie? Bump: Cytat:
Tobie również pokazują się opiłki/Pokazywały? Ostatnio edytowane przez szczotkiewicz ; 14-09-2017 o 23:09 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Pojedyncze zdarzają się ale to tylko pojedyncze. Możesz zacząć dolewać oleju 2 T dużo pozyrywnych opinie jest o tym. Ja bym nic nie robił póki co najpierw bym zrobił tak jak pisałem Ci wcześniej. Koszta są duże naprawy a skoro dobrze pracuje silnik to narazie bym dał sobie spokój i zobaczył jak przy następnej wymianie będzie wyglądać sytuacja. Kasę wydać zawsze zdążysz.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
Najkorzystniejsze rozwiązanie to przerobienie układu paliwowego tak, by powrót z pompy nie szedł przez filtr paliwa, tylko bezpośrednio do baku, założenie dodatkowego filtra na powrót, i częstsza wymiana filtra głównego.
Do tego olej 2T do baku na każde tankowanie, i śmigasz.
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Wyczyścić miskę filtra często zmieniać filtr nie co 80 000 km. Czyszczenie układu bez robienia pompy nie ma sensu. A robienie pompy i wtrysków jak chodzi też nie ma sensu.
|
|
|
#8 |
|
|
Wymień filtr i lej olej 2T
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|