![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2010
|
Witam wszystkich,
Od dłuższego czasu mam pewien problem, mianowicie podczas hamowania z 80 km/h, do czasu aż prędkość zmniejszy się do 60 km/h szarpie mi kierownicą na boki. Ktoś może ma pomysł co to może być ? Co zostało zrobione: -Wymienione tarcze + zregenerowane zaciski -Wymieniony płyn hamulcowy -Opony nowe, na starych było identycznie. Z moich obserwacji: -Pedał hamulca nie pulsuje -Przy hamowaniu z większych prędkości (160km/h) nic się nie dzieje, aż do czasu obniżenia się prędkości do podanego zakresu -Pomimo wyważenia przy zmianie opon kierownica zachowuje się jakby nie były wyważone prawidłowo -Objaw się nasila, gdy cały samochód zrobi więcej kilometrów Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł lub spotkał się z czymś podobnym to bardzo proszę o jakąkolwiek radę. Wydaje mi się, że przyczyna leży gdzieś w układzie kierowniczym (końcówka drążka) lub zawieszeniu. Dodam że zawieszenie było sprawdzane pół roku temu, a nic nie wyszło. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
a z tyłem ? jakie hamulce i kiedy wymieniane.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Z tyłu bębny jeszcze oryginalne. Czyszczone i kontrolowane 15tys temu. Wtedy było wszystko w porządku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
ja Ci powiem tak, nie wiem jak z bębnami, ale mi też trzęsło z tyłu.
wymieniłem cały przód i dalej to samo. wymieniłem cały tył ( klocki, tarcze mam ) i bicie ustało nie mam pojęcia, jak tył wpływa na kierownice - nie mam - ale do dziś nie wiem co to szarpanie przy hamowaniu. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za podpowiedź, ale w tym przypadku wydaje mi się, że trzeba gdzie indziej szukać przyczyny :<
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Luzy w układzie kierowniczym i zawieszeniu wraca. Zmierzyć bicie tarcz i piasty
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafał
Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi Duratorq 109KM DPF-był
Rocznik: 2005 Ledwo dotarty 350tyśKM +
|
Krzywe nowe tarcze. NIE POLECAM BREMBO , krzywe tarcze sprzedajcie w tej samej cenie co oryginalna FoMoCo.Miałem tak samo , gdy się wyTarły to przestało drżeć . może jeszcze felgi krzywe Masz bo stare
Ostatnio edytowane przez RAFIXX ; 16-09-2017 o 09:57 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Rafał A . co masz na myśli mówiąc "Luzy w układzie kierowniczym i zawieszeniu wraca" ? Czyli rozumiem wszyscy obstawiają krzywe nowe tarcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W takim razie zajmę się ich pomiarem niebawem.
Mnie osobiście wciąż intrygują objawy troszkę nietypowe jak na krzywe tarcze,no ale zobaczymy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Jeżeli tarcze nowe to do sprawdzenia piasty , jak i końcówki drążków . Warto sprawdzić czy felga nie ma bicia mimo że jest wyważona .
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#10 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|