![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Transit
Silnik: 2496,00 cm3 52kW
Rocznik: 1999
|
Witam.
Transit 2,5 litra, 52kW rocznik 99. Mam go już od 7 lat, i zawsze w okresie jesienno-zimowym rozruch wspomagałem środkiem KAGER Szybki Start. Nie mogę go już nigdzie znaleźć po tym jak FOTA zbankrutowała. Kupiłem ostatnio samostart PRESTONE, ale on się nie umywa do KAGERA. KAGER od razu dawał taki płomień na zawory, że było słychać charakterystyczny stukot, i od razu silnik zaczynał pracować. Na PRESTONE potrafię kręcić z 40 sekund zanim się odpali. Zaraz będę wymieniał przez to kupiony w tym roku rozrusznik. Moje pytanie brzmi: czy znacie jakieś samostarty, które na Transita działają równie skutecznie jak KAGER? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Jeżeli już od siedmiu lat katujesz silnik samostartem - i jeszcze wytrzymał, to tylko dobrze świadczy o mocnej konstrukcji tego silnika. Silnik typu Duratorq już by się dawno rozpadł.
Ja na twoim miejscu już dawno zainteresowałbym się, dlaczego zimny silnik nie chce palić. Sprawdziłbym : - jaki ma spręż, - czy pompa podaje prawidłową dawkę rozruchową, - czy pompa prawidłowo przyspiesza wtrysk, - czy prawidłowo działa świeca płomieniowa, - sprawdziłbym stan wtryskiwaczy (ciśnienie otwarcia i czy leją). Mój ostatni 2,5 D z Boschem palił po dwóch sekundach kręcenia po nocy na dużym mrozie, nawet z niedziałającą świecą płomieniową. Ale przy przebiegu 750 kkm miał jeszcze spręż 20-21 bar. Tu znalazłem filmik jak zadbany silnik Transita 2,5 D z Boschem pali na mrozie (mój palił podobnie) - najciekawsze są komentarze niedowiarków, czyżbyś do nich należał? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-12-2017 o 11:18 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Michał
Model: mk5, mk6, master,LT46,canter
Silnik: 2.5d;2.0;1.9 ;2,2; 2,8; 2,8
Rocznik: 1997, 2003, 2005, 2005, 1997,2003
|
Najlepszym rozwiązaniem jest PLAK brzoskwiniowy. Jest łatwopalny, a nie suchy. Brzoskwiniowy pachnie jak guma turbo. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|