![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004
|
Witam wszystkich,
dziś w fordzie pojawił się problem taki, że auto zgasło przy skręcaniu (wiadomo sprzęgło w podłogę i nie utrzymało obrotów). Odpalić da się prawie tylko i wyłącznie poprzez wciśnięcie gazu przy odpalaniu. Podejrzenie na pierwszy rzut oka - krokowy. Silniczek już został wyczyszczony, jednak nie pomogło. Jak już załapie to na niskich obrotach strasznie falują. Jeśli przytrzymuję go na pedale gazu to obroty także falują tak do 2500obr powyżej można powiedzieć, że nieodczuwalne. Odłączyłem jeden przewód który wygląda na nieco uszkodzony i o dziwo wtedy, kiedy trzymam nogę na pedale gazu obroty nie falują... Czy może to powodować wypadanie zapłonów przez cewkę, przewód lub świecę? Samochód jakiś miesiąc temu miał wymienianą rurkę odmy, bo była pęknięta i jak auto się powoli turlało to obroty wskakiwały na 1500obr, ale nie było tego falowania. Falowanie na wolnych zaczęło się właściwie po naprawie. Wtedy mechanik jeszcze powiedział, że mogą być przewody do wymiany bo go kopnęło. Samochód posiada instalację gazową BRC, ale czy ją włączę, czy wyłączę nie ma różnicy. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jaro
Model: MK3
Silnik: TDDi 2.0
Rocznik: 2001
|
Podciśnienia sprawdź
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo mk3
Silnik: 1.8 125km
Rocznik: 2001
|
Jak krokowy czyściłeś to sprawdz układ zapłonowy,jak np jedziesz 50km/h i dajesz gazu do oporu do auto przyśpiesz normalnie czy niema siły badz szarpie ? Możesz też sprawdzić czy cewka nie jest popękana,jeżeli tak do kwalifikuje się do wymiany.
Ostatnio edytowane przez Frez ; 31-03-2018 o 20:56 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004
|
Odłączyłem akumulator na noc, dziś już dość dobrze trzyma obroty biegu jałowego, to znaczy nie gaśnie. Problem w dalszym ciągu z falowaniem. Jak odłączę któryś przewód zapłonowy to chodzi równo, czasem szarpnie powiedzmy raz na kilka sekund. Cewki nie byłem w stanie obejrzeć całej ale wygląda dobrze. Wczoraj po tym jak zgasł kawałek od domu i jak udało się go odpalić jechał dosyć normalnie.
Zauważyłem jedynie pęknięcie na "takim czymś" (przepraszam za określenie ale nie wiem do czego to służy) obok cewki. Tak chodzi silnik z podłączonymi wszystkimi przewodami [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tak bez jednego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] A tu pęknięcie o którym mówiłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|