![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Radek
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 1.8 B+G
Rocznik: 2001
|
Witam forumowiczów.Problem polega na tym: Jechalem sobie dzis na ekspresówce wymijam auto przy 140 a tu nagle (kle kle kle) jak disel tdi. Patrze w lusterko nic.. zero dymu mysle sobie cos jest grane... puszczam na luz autko zgaslo. Wrzucam bieg ok jedzie ale dalej klekocze. Zjechalem na cpn otwieram maske sprawdzam olej a tam susza;/ kontrolka nic .dolalem 2 litry oleju odpalam i ciagle klekocze. Dzwonie do mechanika a on mi gada ze silnik zatarty... wtf jak zatarty...Poczekalem pare minut Odpalilem ciagle klekocze. Postanowilem wrocic do domu.l Odpalilem jade. Silnik odpala olej sie nie swieci a klekota. Zbiera sie normalnie ale wali jak by sie gwozdzia w silnik wrzucilo. Minelo 50 km jestem u mechanika a on gada panewki obrucone. Tak sobie mysle jakby je obrucilo to jakbym przejechal 50km. Mysle mysle spoko musze szybko kupic inne auto(juz kupilem).Tylko teraz jak Forda naprawic ? serio sie silnik mogl zatrzec i na takim bym jeszcze 50 km przejechal??? Minelo 3 h i silnik odpala normalnie tylko ze cos stuka a niewiem co... Moze ktos ma jakis pomysl od jakiej diagnostyki zaczac? Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Radek1222 ; 11-06-2018 o 22:22 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Krzysiek
Model: wszytkie fordy 2,7 lubie , Mach-e podstawa
Silnik: TDCI PB , obecnie 2.0 ecobost 243
Rocznik: 2020-----2023>>>>>
|
Ściągnąć miskę olejową pozbierać przemielone panewki korbowodowe, bądź wału... i stwierdzić , szlif wału ??? bloku??? może odrazu pierścienie, a może też honowanie , hmmmmm, kupie drugi silnik........
|
|
|
#3 |
|
|
Jade dzis do jakies speca od fordow moze gdzies takiego znajde. Dzis rano samochod odpalil normanie na zimnym ale stuka. A to jak panewki sie wysypia to silnik niepowinien zdechnac?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
wiec wrocilem od speca diagnoza uszkodzenie mechaniczne. wiec pytanie robil ktos remont silnika? w jakich przedzialach moga wachac sie koszta?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
co dokladnie ma na mysli mowic usterka mechaniczna?
na necie mozesz sobie posluchac jaki dzwiek wydaje silnik z obrocona panewka. halasuje od dolu silnika, od gory czy od strony rozrzadu |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Szczerze to moim zdaniem halasuje od gory a pod samochod nie wchodzilem wiec niewiem.Gosc ktory sprawdzal wydalwal sie na jakiegos doktorka bo osluchiwal silnik sluchawkami jak jakis doktor.Sam nie wchodzilem pod samochod lecz on stwierdzil ze cos tam slyszy ze na wale cos strzela.Juz sam niewiem co robic .Ogolnie samochiod jest juz wsytawiony na sprzedaz jako uszkodzony. Bylem jeszcze u innego mechaniora to mi powiedzial ze nieoplaca sie remontu robic bo to skarbonka bez dna....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Szkoda mi bo dlugo sie nienacieszylem tym samochodzikiem a podoba mi sie;/ A jak rozkrece miske to te panewki sa gdzies na widoku? Jak sie obrocily to sie wysypaly czy jak?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Daniel
Model: Mondeo MK2, MK4
Silnik: MK2-1.8 Zetec E, MK4-2.0 DW10C 163KM
Rocznik: MK2-12.1997, MK4-06.2010
|
Jak nie wiesz gdzie są panewki to sam sie za to nie zabieraj lepiej.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wiem tyle ze panewki powinno byc widac po odkreceniu miski olejowej najlepsze jest to ze nikomu z mechanikow niechce sie rozkrecic zeby to zdiagnozowac na 100 procent. Wychodzi ich fach lepiej powiedziec co sie zepsulo tak na gebe i tyle
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
jak zdemontujesz miske olejowa to panewki zobaczysz dopiero po odkreceniu stopek korbowodow,
mozesz zlac olej z silnika i sprawdzic czy sa w nim jakies opilki metalu, moze ma metaliczny kolor |
|
|
|
|
|
#10 |
|