![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-09-2015
Model: Focus Mk2
Silnik: 2.0 TDCi 136km
Rocznik: 2005
|
Cześć,
Focus mk2 2.0 tdci 2005 rok 2 lata temu wymienione kompletne sprzęgło, zrobione 25 tyś km. Od kilku dni zauważyłem objaw slizgajacego się sprzęgła. Jadę na trasie, wrzucam 5 bieg i dodaje gazu, od 2 tys obrotow obroty idą w górę i po chwili opadają. Na innych biegach się to nie dzieje. 2 lata temu zakładane było nowe kompletne sprzęgło luka. Możliwe, aby po tak krótkim okresie sprzęgło znowu padło? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
samonastawne ?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak, w tym silniku jest sprzęgło samonastawne.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Jeżdże Toyotą :-)
![]() Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
|
Czyżby docisk zostawiony (i nie cofnięty) a tylko tarcza zmieniona?
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
oszukane, a nie zmienione kompletne...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Sam osobiście kupowałem tarcze, docisk i wysprzeglik. Teraz przeczytałem, że przy sprzęgle samonastawnym podczas montażu wymagane jest jakieś specjalne urządzenie. Nie jestem pewny, czy mechanik który mi to zakładał miał takie urządzenie. Nie pojadę teraz do niego po dwóch latach z reklamacją Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czytałem, że dokręcanie sprzęgła metodą "na krzyż" przy tym sprzęgle kończy się to zazwyczaj właśnie w ten sposób, że dużo szybciej się zużywa. Jakby użył przyrządu do sprzęgła samonastawnego, to pewnie wszystko byłoby ok. Dla mnie to jest jedyne wytłumaczenie teraz, bo raczej nie chce mi się wierzyć, że wymienił samą tarcze, skoro dawałem mu wszystkie części. Kurcze przeraża mnie myśl, że znowu muszę wydać 1500 zł na sprzęgło mimo, że juz je robiłem.. Ktoś wie, jak długo można jeździc na slizgajacym się sprzęgle i jakie mogą być tego konsekwencje, skoro i tak czeka mnie wymiana kompletu?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
zamontowane bez przyrządu
ciesz się że po 25 000 ci się ślizga a nie po 500 km bez przyrządu tracimy 2 mm docisku ! czyli montujemy docisk tak, jakby tarcza była już zużyta aha i stara śpiewka mechaników: panie, nowe jest wyzerowane, przy starym trzeba przyrząd... guzik prawda |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Jeżdże Toyotą :-)
![]() Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
|
Cytat:
czas jaki możesz jeszcze jeździć zależy od techniki jazdy z bardzo lekką nogą pozwalający na znalezienie sfinansowania wymiany DOCISKu i robocizny. Wysprzęglik i tarcza pewnie nadal w formie.
|
|
|
|
#9 |
|
|
Myślisz, że wystarczy wymiana samego docisku? A ja myślałem, że to tarcza nadaje się raczej do wymiany. Narazie muszę się jakoś przemęczyć z tym sprzęgłem, już zmieniłem styl jazdy i na 5 i 6 biegu nie dodaje gwałtownie gazu, aby się sprzęgło nie slizgalo. Może uda mi się jeszcze w ten sposób trochę pojeździć, aby na spokojnie odłożyć kasę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez sokol1990 ; 10-10-2019 o 15:16 Powód: Błąd ort. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
dwumasę bym zostawił, wymienił docisk i tarcze
na 90% tarcza będzie wyglądać bardzo ładnie, ale nie ma co 3 raz zrzucać skrzyni |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|