![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-07-2013
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2005
|
Witam, od kilku miesięcy jestem posiadaczem Focusa 2.0 tdci 136km.
Od samego początku męczę się z objawiami wymienionymi w opisie. Silnik po nabraniu temperatury podczas utrzymywania stałej predkości zaczyna delikanie przerywać (wygłąda to jakby były przerwy w dostawie paliwa) Spalanie nie schodzi poniżej 9,5l. Samochód również nie ciagnie tak jak powinien. Jeżdżę też Volvem v50 z identycznym silnikiem i przy takich samych trasach spalanie wynosi 5l i wrażenie takie jaklby było co najmniej 2x mocniejsze. Nie wiem już gdzie włożyć palce. Wtryski zostały zregenerowane, przepływomierz sprawny, zero błędów na kompie. Mechanik się poddał. Myślę jeszcze o przepustnicy, choć po rozebraniu wygląda na dobrą ( jest delikatny luz na jednej klapie) Chciałbym się jakoś upewnić przed zakupem nowej czy to może być tego wina gdyż jest tu jakaś mało spotykana przepustnica do której idą dwie rury a za tym idzie wysoka cena. Może ktoś miał podobny przypadek i nakieruje gdzie szukać ? Pozdrowionka Ostatnio edytowane przez zbychopata ; 05-08-2018 o 11:38 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1,6 115KM
Rocznik: 2006
|
Cewka, kable, świece?
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1,6 115KM
Rocznik: 2006
|
Sorry z rana człowiek nie wyspany.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Arek
Model: Ford Connect 25/BMW M2 25/VW Caddy 25
Silnik: 2,0 TDi 122 KM/2,0 300KM/2,0 122KM
Rocznik: 2025/2025/2025
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
podczas przyspieszania jest ok, znaczy nie szarpie ale moc nie taka. wertowalem forum i wlasnie nigdzie rozwiazania nie znalazlem. Jak myslicie mogą to byc wtryski? były regenerowane aczkolwiek czytalem ze teoretycznie ich sie nie da naprawic i teraz nie jestem pewny czy mechanik mnie w konia nie zrobil a kase wzial. Na kompie parametry wtryskow sa idealne i pytanie czy mimo dobrych wskazan mogą zle pracowac ? chciałbym choc to wykluczyc.
Jeszcze zapomniałem dodac, że jak sie zagrzeje to pa problemy z odpalaniem. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Jesli masz uklad wtryskowy siemensa to zapewne jest tylko podglad dawkowania wtryskow na biegu jalowym.
W jakich dokladnie okolicznosciach sa te objawy? W sensie obroty silnika, obciazenie... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
uklad jest siemensa, wlasnie o dawkowanie chodzi i jest ok . To znaczy ze wstryski tez beda dobre ?
- szarpanie wystepuje przy probie utrzymywania stalej predkosci i jak silnik delikatnie sie juz zagrzeje (na zimnym jest ok) jak tylko delikatnie wcisne gaz problem znika - brak mocy - silnik nie jest elastyczny na tyle ile powinien np. przy zmianie biegu z 3 na 4 jest wrazenie jakby ktos mnie trzymal za tłoki. (turbo jest ok) - i to co najbardzie boli- spalanie - jakby czlowiek nie jechal jest sporo za duze. - problem z odpolaniem wystepuje na rozgrzanym silniku i wydaje mi sie ze po dluzszej chwili od zgaszenia, jak zgasze i praktycznie od razu odpale to ulamek sek dluzej zakreci ale odpala od strzala |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Mk2 Estate
Silnik: 1.6 TDCi 109km
|
Miałem podobny problem w Ibizie 1.4 TDI (tylko, że tam były pompowtryski). Silnik zimny chodził idealnie, rozgrzany dostawał dziwnych spazmów i nie szło tym jechać. Koniec końców okazało się, że należało zregenreować wtryski, a jeden wymienić całkowicie. Ale przechodząc do rzeczy winą całego tego zamieszania okazał się być nieodpowiedni olej użyty do silnika z takim system wtrysku co skutkowało złym smarowaniem wtrysków po rozgrzaniu silnika i nierówną pracą.
Nie wiem czy ma to przełożenie na common rail'a, ale taką historię przeżyłem.
Niech Ford będzie z Tobą Ostatnio edytowane przez Anton G. ; 08-08-2018 o 14:44 Powód: lyterówka |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|