Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-12-2018, 21:02   #1
bodzio17
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Co kupić zamiast S-MAXa?

Patrzę od jakiegoś czasu za S-MAXem, ale na ok. 10 sztuk co obejrzałem, może ze 2 nadawały się do ewentualnego zakupu, a że jakiegoś super ciśnienia na zakup nie mam - założyłem do wakacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to też zacząłem patrzeć co proponuje konkurencja.

Zafira C mi nie spasowała - trochę za mała, ale VW Sharan/Seat Alhambra roczniki 2011+ jest wg mnie ok. Pewnie specjaliści od designu stwierdzą, że S-MAX "piękniejszy", ale dla mnie ważniejsze są walory użytkowe, a jak to mówią "na bezrybiu i rak ryba..."

2.0TDI z CR też już jest w miarę bezproblemowy, skrzynia manual, do "dwusprzęgłówek" zaufania nie mam (nieważne DSG czy Powershift), chyba żeby SMAX 2.2TDCI z automatem by się trafił to ok.

Ktoś ma doświadczenia z Sharanem i mógłby się wypowiedzieć?

bodzio17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2018, 21:11   #2
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Co kupić zamiast S-MAXa?

Napisz w jakich pieniadzach.. bo juz temat masz z uszkodzonym.. chyba ze tylko takich szukasz.. 2.0tdi bralbym po 2012.
Poza tym czy ty nie szukasz benzyny?
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2018, 21:26   #3
George1989
FCP member

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Widze na innych tematach ze piszesz ze mozesz po auto pojechac ale to wycieczka itp itd. Ja Ci powiem z doswiadczenia JEDZ! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tymbardziej ze czas masz do wakacji zalozony. Poza tym @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z pewnoscia pomoze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
George1989 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2018, 21:27   #4
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał George1989 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja Ci powiem z doswiadczenia JEDZ!
Zaiste wie co pisze .

Miałem Mondeo 4, dwa Mondoloty 5 i to chyba koniec przygody
Hansolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2018, 07:41   #5
bodzio17

Cytat:
Napisał slawek-kali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisz w jakich pieniadzach.. bo juz temat masz z uszkodzonym.. chyba ze tylko takich szukasz.. 2.0tdi bralbym po 2012.
Poza tym czy ty nie szukasz benzyny?
Planuję +/- 40k PLN, kwestia 30k auto + np. 10k naprawa, lub np. 42k auto w przyzwoitym stanie do rozważenia - wszystko zależ od konkretnego egzemplarza.

Uważam, że rozwiązaniem potencjalnie najmniej generującym koszty i tanim w użytkowaniu jest wolnossąca benzyna + LPG. 4 lata jeździłem SMAXem 2.0 145KM, przedliftowym i mimo, że kupione "przypadkowo" (bo szukałem Mondeo MK4 w kombi i benzynie) z perspektywy mogę powiedzieć chyba był mój najlepszy zakup "samochodowy" (po 4 latach auto sprzedałem tylko 2,5k taniej niż kupiłem), 3-ci rok użytkowania Mondeo MK4 2.3 160KM póki co też potwierdza moje założenia.

Ale, żeby nie wracać do takiego samego auta wymyśliłem sobie polifta, a tu już tylko ecoboost/tdci/poweshift - LPG odpada, dlatego zacząłem pod uwagę też brać diesla.

Ostatnio edytowane przez bodzio17 ; 05-12-2018 o 08:06
Stary 05-12-2018, 07:55   #6
czeslaw555

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

Cytat:
Napisał bodzio17 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Planuję +/- 40k PLN, kwestia 30k auto + np. 10k naprawa, lub np. 42k auto w przyzwoitym stanie do rozważenia
to raczej 2011+ słabo to widzę jak ma być dobre auto, wolne od wad
Stary 05-12-2018, 08:08   #7
bodzio17

Czasem coś się w ogłoszeniach trafia, tu akurat auta z PL, w miarę proste do prześwietlenia...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Zaraz rocznik się przełoży - może będzie lepiej...

Ostatnio edytowane przez bodzio17 ; 05-12-2018 o 08:16
Stary 05-12-2018, 08:22   #8
czeslaw555

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

Cytat:
Napisał bodzio17 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czasem coś się w ogłoszeniach trafia, tu akurat auta z PL, w miarę proste do prześwietlenia...

Panie, szukam tak do 150 tys km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-s...tml#a8aaf88caf

Cytat:
Zaraz rocznik się przełoży - może będzie lepiej...
musi być, bo bliżej do wiosny będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To tak nie działa że przeskoczył rok to ceny aut np 10,20,30% lecą w dół
Stary 05-12-2018, 09:41   #9
wojtoo

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2011

Panowie może nie znam tajników i sekretów ale jaka jest przewaga kupna auta za granicą vs poleasingowy? Kupowałem po leasingu, miałem cała historie serwisowa, wiedziałem co z autem się działo. Użytkownik auta po leasingowego musi zgłosić kazdą szkodę do leasingodawcy. Przeglądy robi. Ceny też za granicą rewelacyjne nie są na dobry wóz. Oświecicie mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
wojtoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2018, 10:04   #10
bodzio17

Cytat:
Napisał wojtoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie może nie znam tajników i sekretów ale jaka jest przewaga kupna auta za granicą vs poleasingowy? Kupowałem po leasingu, miałem cała historie serwisowa, wiedziałem co z autem się działo. Użytkownik auta po leasingowego musi zgłosić kazdą szkodę do leasingodawcy. Przeglądy robi. Ceny też za granicą rewelacyjne nie są na dobry wóz. Oświecicie mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Prawda - ale oczywiście 99% sprowadzonych aut jest od dziadka ateisty, który nawet do kościoła nie jeździł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i dlatego taki, a większości ludzi nie da się wytłumaczyć, że normalnie eksploatowane auto z przebiegiem 300 tys km, może być w lepszym stanie technicznym niż to z przebiegiem np. 150 tys...

Druga kwestia, że (moim zdaniem) większość ludzi kupuje "dowód rejestracyjny", a nie auto. "Panie jaki samochód, który rocznik? ..eee sąsiad miesiąc temu kupił taki samochód rok młodszy 2000zł taniej"..
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania