![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Toyota Auris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010
|
Witam, od pewnego czasu mam powtarzający się problem ( w zasadzie to niemal od samego początku czyli 1,5 roku). Mianowicie auto po odpaleniu rano i ruszeniu z miejsca wyłącza jakby na ułamek sekundy swoją elektrykę. Objawia się to tak jakby ktoś na chwilkę wyciągnął wtyczkę z gniazdka. Wszystko przygasa a po chwili działa jak należy. Przygasanie to ma miejsce podczas skrętu kierownicą i dzieje się częściej podczas używania klimatyzacji w opcji odmrażania przedniej szyby wykorzystującej elektryczną nagrzewnicę, którą zgodnie z vin posiadam. Wskazuje to moim zdaniem na jakieś problemy z zasilaniem.
Poza wymienionymi problemami pojawiają się checkenginy. Podstawowy(czyli ten wywala zawsze) to U0140. Ostatnio jednak uzyskałem jeszcze B1317 i U2005. Należy zaznaczyć, że błędy pojawiają się relatywnie rzadko do występowania "mignięć". Jeszcze jeden objaw to po takim mignięciu resetuje mi się radio i ustawione w nim kanały. Inne rzeczy są OK. Koledzy mają jakieś pomysły jak to ugryźć? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2005
|
Akumulator?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Akumulator (słaby/zaniedbany).
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dzięki za pomysł. Podjadę gdzieś na sprawdzenie i dam znać. Generalnie akumulator mam względnie nowy bo kupiony niedługo po zakupie auta (więc w aucie jest około roku) i nie był to najtańszy dostępny egzemplarz ale to o niczym nie świadczy.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
moze problem z alternatorem, musisz sprawdzic stan kabli przy nim, czasami sie trafial przepalajacy sie pin w kostce alternatora
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Hatchback
Silnik: 1.8 tdci 125 KM
|
I jak z tymi mignięciami. Wymieniłeś aku ? Pytam bo mam identyczny przypadek który opisywałem już na forum ale niestety nie znalazłem rozwiązania.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Witam,
po zmianie aku problem ustąpił. Mignęło mi raz czy dwa przy przy dużym mrozie ale nie doszło do resetu. Akumulator miał 2,5 roku i był z tych budżetowych. Zamieniłem go również na jakiś budżetowy za około 200. Planowałem kupić jakiegoś lepszego ale po rozmowie z kolegą, który się trudni tematem dałem sobie na luz. Pozdrawiam, Adam |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|