Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-06-2024, 08:24   #1
maVVU
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Szukam :)
Silnik: .
Rocznik: 2024
Domyślnie Zawieszenie / Opony Wildtrak vs Wildtrak X

Od jakiegoś czasu szukam i rozważam zakup nowego Rangera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam firmę budowlano-wykończeniową i u kumpli z branży tego typu auta się sprawdziły, 70% używania miasto, krajówki, budowy; 20% trasy, autostrady; 10% zabawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Będzie to moje główne auto poza busem, którym raczej latają pracownicy.

I teraz pytanie, bo rozważam zakup jednej z dwóch wersji Wiltrak lub Wiltrak X i poza takimi aspektami jak możliwość dodatkowych świateł led w X, czy adaptacyjnych świateł matrix to główną różnicą jest zawieszenie i opony.

Zawieszenie, wg. Katalogu Wildtrak ma tkz. zawieszenie komfortowe, natomiast X ma "terenowe" na Bilstein. Dodatkowo auto jest trochę podniesione. Natomiast auto głównie będzie używane na asfalcie, a tylko 10% przewiduje na "zabawy" i lekki off road, z którym nie miałem do tej pory doczynienia. I tak zastanawiam się jak to zawieszenie "terenowe" wpłynie na komfort poruszania się po mieście, czy na trasie z prędkościami 140-150. Czy te 10% na zabawę jest tego warte. Chyba, że to zawieszenie na asfalcie jest porównywalne jak "komfotowe" ze zwykłego Wildtraka, wtedy nie ma tematu.

Opony, wg. Katalogu Wildtrak ma szosowe roz. 18, natomiast X ma AT 265/70 R17, i w zasadzie pytanie jak wyżej. Oczywiście opony można zmienić, jeśli w trasie by się nie sprawdziły. Natomiast tu pojawia się inne pytanie znalazłem w tym rozmiarze opony letnie i wielosezonowe (m.in. Polecane tutaj Falkeny) natomiast nie znalazłem nigdzie zimówek. I tak się zastanawiam jakie w ogóle mógłbym założyć zimówki na te oryginalne felgi, nie bawiąc się w jakieś dystansy.

Z góry dzięki

Ostatnio edytowane przez maVVU ; 20-06-2024 o 10:49
maVVU jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2024, 16:33   #2
SAR37

Domyślnie Odp: Zawieszenie / Opony Wildtrak vs Wildtrak X

Skoro to auto w większości „do pracy”, to sprawdź ładowność paki w obu wersjach.
„Zwykły” Ranger (w poprzednim wydaniu) z zawieszeniem piórowym ma prawie tonę ładowności a już Raptor na Foxie coś około 600 kg.
Skoro w wersji X jest zawieszenie Bilstein’a to możliwe, że też jest ograniczenie.
BTW: używam Rangera głównie na asfalcie i tylko czasami w lekkim terenie. Falkeny spisują się idealnie i tu, i tu, ale - gdyby istniały całorocznie opony H/T z homologacją zimową - to brałbym takie w ciemno. Lubie jeździć tym autem po autostradach a jeśli potrzeba, bez niepokoju wjechać w teren. Poszerzenia plus dystanse świetnie stabilizują przy prędkościach autostradowych.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2024, 22:11   #3
maVVU

Akurat w kwestii ładowności jest to samo, dopiero raptor traci pióra i spada ładowność.

Bardziej się obawiam tych określeń "komfortowe" i "terenowe".
Stary 24-06-2024, 12:22   #4
maVVU

Gdyby było coś w okolicy to bym wziął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. O ile Wildtrakiem udało mi się pojeździć to X nie ma nikt w okolicy na testówce.
Stary 18-09-2024, 12:12   #5
gpielka

Imię: Grzegorz
Model: Ranger
Silnik: 2.0

Ford Ranger WildtrakX - mam, więc się wypowiem:

Zalety:
1. Światła adaptacyjne + dodatkowe LEDY fabryczne - w nocy faktycznie "robią robotę" i to był główny powód wyboru
2. progi w pełni ze stopów aluminium - raczej nie przegniją, i się nie wyginają
3. zestaw wyłączników AUX - jak ktoś lubi sobie dołożyć jakieś akcesorium typu oświetlenie dodatkowe to bajer - ja w bardzo łątwy sposób dołożyłem światła do manewrowania - śruby mocujące fabryczny zderzak odpowiednio długie umożliwiające montaż dodatkowych świateł, a i wyprofilowanie zderzaka ułatwia sprawę.
4. Mocowanie haka holowniczego - wygląda mega solidnie + ma belki zabezpieczające po bokach

Minusy i inne informacje
1. Opony fabryczne (i homologowane na pojeździe) to LT265/70/R17, 112/109 T(190 km/h) a felgi fabryczne to 17x8.0 ET40
1.1 Co do opon to w tym rozmiarze masz głównie AT, a jeżeli chodzi o typowe zimówki z klasy innej niż budżetowe to jest jedynie Michelin x-ice snow suv 265/70 r17 115t
1.2 Szukam drugich felg w takim samym rozmiarze na drugie koła, ale na razie bez skutku
1.2 Fabryczne opony to General Graber AT3 - przejeździłem na razie niewiele bo ok 5kkm i tak:
- na suchym jest ok
- na mokrym nie próbowałem "testować ich skuteczności"
- spalanie mieszane, długodystansowe (powyżej 1000km) wg komputera to 11-12 l/100km
- z opinii bezpośrednich słyszałem - panie wymień pan to na zime
2. Zawieszenie
2.1 Poprzednio jeździłem Amarokiem (VW) 2.0 z 2013 roku - zawieszenie Forda w stosunku do VW jest wyraźnie twardsze. Generalnie dobrze trzyma w zakrętach i raczej nie buja, ale wysoka buda + opony AT daje mi taką myśl - nie kozakuj
2.2 ładowność - wg dokumentacji ładowność wynosi 877 kg
2.3 jest wyższy od standardowej wersji i mając belki na dachu, wyjeżdżając z parkingu podziemnego 1.9m "belki zadzwoniły" o ogranicznik ostrzegawczy. (jak wjeżdżałem to przeszedł :-)
3. Główny minus, ale słyszałem, że wszystkie Rangery, niezależnie od wersji tak mają - homologowany tylko jeden rozmiar opon
4. Maska podnoszona na patyk - teleskopów brak, można dokupić
5. Wydaje sie, że aku jest trochę mały jak na tyle elektroniki - 80 Ah
6. Auto po zamknięciu wydaje z siebie odgłosy :-) - proces wyłączania elektroniki trochę trwa i wyraźnie słychać przekaźniki
7. kamienie uderzające w nadkola / skrzynie łądunkową od spodu - mega słyszalne
8. Ręczna zmiana biegów - niestety tylko przyciski na drążku - dużo lepiej sprawowałyby się łopatki albo jak miałem w Amaroku - wajcha na bok i do przodu (+) / do tyłu (-). bardzo przydatne na długich zjazdach w górach przy załadowanym aucie
9. Trochę wkur... przypominacz o ograniczeniu prędkości - da się wyłączyć, ale ponownie sam się uruchamia po każdym restarcie silnika

Ostatnio edytowane przez gpielka ; 19-09-2024 o 07:35
gpielka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania